Dumoulin se nepostaví na start Gira jako jediný lídr sestavy Jumbo - Visma. Doplní ho Nor Tobias Foss, loni devátý v konečném pořadí. A to je pro Dumoulina paradoxně dobrá zpráva. V době svých největších úspěchů v dresu Sunwebu si často stěžoval na tlak, který přináší zodpovědnost za výsledky celého týmu. V Sunwebu byl jasným lídrem a největší hvězdou. Tým Iwana Spekenbrinka stavěl vše kolem nizozemského cyklisty. Jenže Dumoulin se v této roli necítil dobře a radši odešel ke konkurenci. V Jumbo - Visma je hned několik lídrů a největší díl zodpovědnosti za výsledky mají Primož Roglič a Wout van Aert. Přesto si musel na začátku loňské sezóny vzít krátké osobní volno a najít opět radost z cyklistiky.

„Je to fajn, nejsem zrovna typ alfa. V minulosti jsem se trápil s tím, že se kolem mě točí celý tým. Je pro mě lepší, že mohu sdílet vedení týmu s Tobiasem. Je to hodný kluk a vhodný typ závodníka. Doufám, že na tom budeme oba dobře. V takovým případě bychom si mohli pomáhat," vysvětluje Dumoulin. Psychická pohoda je pro jedenatřicetiletého cyklistu důležitá a proto si vybral Giro a ne Tour de France: „Po těch nedávných událostech mi přijde moudřejší vyhnout se šílenství, které provází Tour. A osobně tíhnu spíš k Giru. Mám na něj krásné vzpomínky. Myslím, že je to skvělý závod."

„Můj cyklistický život teď vypadá jinak než před rokem,“ pokračuje Dumoulin. „Tehdy jsem se musel zastavit. Zpětně jsem rád, že jsem to udělal. Vědomě jsem se rozhodl být cyklistou. Má to své dobré stránky, ale i své stinné stránky. Teď s tím můžu žít, protože vím, že tohle je to, co opravdu chci. Přišel nový rok a s ním i nový Tom Dumoulin. Už jsem na tom jinak. Cítím se opravdu dobře a těším se na sezónu. Mám velké ambice."

Dumoulin je bývalým vítězem třítýdenního závodu a proto bude patřit k favoritům Gira. Ambice má velké: „Udělám vše, co bude možné, abych byl co nejvýše v celkovém pořadí. Bohužel v závodě je málo časovek. A už je to docela dlouho, kdy jsem naposledy jel na celkové pořadí. Ale nemyslím si, že bych přišel o své schopnosti. Já v tom byl vždy přirozeně dobrý."

Sezóna 2022 pro něj začne na UAE Tour, před závodem vyrazí na vysokohorské soustředění do Kolumbie. V plánu má Strade Bianche, Okolo Katalánska a Amstel Gold Race. Právě největší nizozemský závod sezóny, který se letos koná o týden dřív, je Dumoulinův oblíbený: „Vzhledem k posunu závodu Amstel Gold Race ho mohu spojit s druhým vysokohorským soustředěním před Girem. Musím investovat do tréninku ve výšce v rámci přípravy na Grand Tour. Protože si Amstel Gold Race a Paříž - Roubaix kvůli francouzským volbám prohodily termíny, je to pro mě ideální kombinace. Jet tak velký závod v mé zemi je pro mě vzácné. Amstel je jedním z důvodů, proč jsem začal jezdit na kole."

Jaké závody objede po Giru ještě není jasné: „Ale už nad pár závody přemýšlím. Těším se na mistrovství světa v Austrálii. Chtěl bych jet časovku i silniční závod. Okolo Lombardie a další italské jednorázovky mě taky zajímají."