„Vinou nebo spíš díky opravám některých silnic jsem musel hledat, improvizovat a najít další úseky. Máme tři nové prašné sektory,“ říká ředitel závodu Radek Beneš. Převýšení mezi Benátkami nad Jizerou, Mladou Boleslaví a Louční, okolo Svatojiřského lesa, bude činit 857 metrů. „Jinak nic neměníme, nemusí se to líbit každému, nepotřebujeme tady davy. Chceme zůstat sví, taková young klasika. Trošku prasárna, aby každý cyklista v cíli klel a už se při tom těšil na další rok,“ usmívá se s výstižnou charakteristikou.

Letos chystá už dvanáctou edici, od roku 2015 šestou v této „prašné“ podobě. Původně připravoval i „dlažební“ Pavé Milovice s bizarní kulisou zpustošené vojenské techniky v újezdu Sovětské armády. Ale komplikovaná vyjednávání podmínek v rozvíjející se lokalitě ho znavily a věnuje se teď naplno srdeční a kamarádské „klasice“.

Lawi Tour Classic má zázemí v areálu hasičů Žárovka v podzámčí soukromého sídla ve Vinařicích u Dobrovic, kde se pořádají svatby, plesy i další vybrané trachtace. „Taky koryta na špinavé nohy máme v areálu připravená,“ odvrací ředitel obavy z příliš zjemnělých kulis v cíli. Letošní trasa nabídne třináct prašných“ úseků o délce celkem téměř dvacet kilometrů. „Jet na silničce je o štěstí, všichni řeší odolnější materiál. Obutí, berou tlusté gumy pětadvacítky, víc duší s sebou, podobně jako u Zdeňka Rubáše na Tour de Brdy,“ varuje nováčky.

Loni tu vyhrál Jonáš Vojtěch (za 2:31) a Pavla Havlíková (2:54), v roce 2018 Zdeněk Bílek získal skalp elitního blátaře Michaela Boroše… „Hvězdy neřeším, ani nevím, kdo přijede. Snad se chystají cyklokrosaři v rámci přípravy na sezonu,“ doplňuje říďa Beny. Počasí závěru prázdnin očekává ještě teplé, byť varuje: „Ti na zadních pozicích loni zmokli…“

Propoziční specifikou je zákaz camelbagů na zádech nebo časovkářských hrazdiček či nástavců. Vyhlašují se tradičně věkové kategorie i speciální ceny pro jezdce na gravelech (nebo cyklokrosových kolech). Teoreticky tedy může nadupaný borec na štěrkoletu získat i trofeje dvě! Chybět nebude ani soutěž pro fanoušky o autory nejlepších kostýmových i zvukových vjemů podél trati. Ti se mohou těšit na sud piva!

Na méně rušných cestách se jede bez omezení provozu, na křižovatkách bude hlídat téměř stovka pomocníků. Přihlásit se dá ještě i na místě. Poslední, ale jistě ne nejméně důležitá info: tahle vypečená raubírna startuje v 10:30.

Mapy:

RoadCup 2022