Podle australského celku bude Štybar plnit roli kapitána, zkušeného profíka, který radí svým mladším týmovým kolegům přímo v závodě. BikeExchange - Jayco letos přijde o několik starších závodníků a Štybar je nahradí. S belgickým Quick-Stepem se loučí po jedenácti dlouhých letech. Tým Patricka Lefevera mu nabídl možnost přestoupit z cyklokrosového kolotoče na silnici a závodník ze Stříbra se odměnil vítězstvími v etapách na Tour de France a na Vueltě, vítězstvími v jednorázových klasikách E3 Harelbeke, Omloop Het Nieuwsblad a Strade Bianche a pódiovými umístěními na Paříž - Roubaix. Dohromady slavil osmnáct profesionálních vítězství.

V BikeExchange - Jayco nebude pouze mentorem pro mladší kolegy, ale dostane příležitost jet na sebe na velkých klasikách. "Pro sezónu 2023 jsme už posílili náš kádr v mnoha ohledech a po příchodu Zdeňka Štybara máme kompletní a dobře poskládaný tým. Seznam jeho výsledků a výkonů v celé řadě závodů hovoří za vše, víme, co v něm získáváme," říká Brent Copeland, ředitel týmu. "V posledních letech jsme prošli poměrně velkými změnami a vzhledem k tomu, že několik našich starších a zkušených jezdců odešlo, bylo pro nás velmi důležité zajistit, aby v týmu i nadále působili zkušení profesionálové, kteří znají závody a peloton zevnitř, aby vedli tým a zároveň pomáhali nastupující generaci," dodává.  

Trojnásobný mistr světa v cyklokrosu bude mít podporu týmu i v terénu, ačkoliv v současnosti používá cyklokrosové závody už jen jako intenzivní a efektivní zimní přípravu na jaro. "Je všestranný, dokáže se prosadit ve všech typech závodů, a to nejen na silnici, ale i v cyklokrosu, takže se budeme snažit podporovat ho i v této oblasti."

Novou smlouvu získal v pravý čas a navíc v jednom z týmů WorldTour a mezi fanoušky v populární sestavě. Tým nepatří k nejsilnějším v severských jednorázovkách, lídrem nejspíš bude Michael Matthews, ale Štybar má na dlážděných závodech lepší bilanci. "Mým cílem je být v každém závodě co nejlepší. Klíčovými závody jsou samozřejmě belgické klasiky, na které se těším, ale jsem připraven pomáhat i mladším jezdcům v týmu a podělit se s nimi o své zkušenosti a znalosti. Věřím, že je to v této fázi mé kariéry důležitá povinnost, a dělám to rád," vysvětluje Štybar. 

Nejlepší český klasikář historie cyklistiky vyrostl především v Belgii a z poloviny už je Belgičanem. Odejít z Quick - Stepu proto není snadné, ale jiná možnost nebyla. "Změnit tým na konci kariéry je pro mě důležité. V předchozím týmu jsem zažil skvělé časy, ale na novou sezónu s BikeExchange - Jayco se moc těším. Tým se zdá být hodně silný, celé prostředí, lidé tu mají vítěznou mentalitu. Jsem připraven začít novou kapitolu a jsem si jistý, že pro mě bude úspěšná."

Po několika letech změní dodavatele kol. BikeExchange má smlouvu s Giantem: "Jsem zvědavý na závody na jiném materiálu. Giant je velký hráč na našem trhu a jsem nadšený, že si mohu vyzkoušet jejich produkty. Změny mi dodávají novou motivaci k boji s nejlepšími jezdci v pelotonu. Bude to pro mě velká dávka energie."