Zdeněk Štybar patří k cyklistům, které současná krize s koronavirem zasáhla nejvíce. Jako špičkový klasikář ladil formu na jarní závody, ale skoro všechny velké jednorázovky byly zrušeny a závody se vrátí nejdříve v létě. Štybar tak i po dnešku zůstane úřadujícím šampionem klasiky E3 BinckBank.

Tvrdě jsem trénoval a snažil se být v nejlepší formě, stejně jako ostatní, kteří se soustředí na toto období. Zimu jsem měl dobrou, získal jsem vítězství v Argentině, byl jsem hladový po závodění a na Paříž - Nice jsem se cítil dobrou kondici. Byl jsem si jistý, že na Flandry a Roubaix budu mít jednu z nejlepších forem svého života. Teď je to bohužel všechno pryč. Můžeme jen doufat, že se věci brzo vrátí do normálu,“ říká Štybar. 

Podle Štybara není snadné se vyrovnat s absencí závodů. Být bez závodů je těžší, než jsem si myslel. Těšil jsem se na závody na kostkách a teď bych měl být na svém vrcholu sil, ale bohužel nám nic nezbylo. Jediné co můžu dělat, je přijmout to.“ 

Stejně jako pro ostatní závodníky, i pro dvojnásobného českého mistra je složité najít smysl a motivaci trénovat. Samozřejmě pokračuji v tréninku, ale nejezdím dvoustovky. Trénovat bez cíle je složité a frustrující. Na druhou stranu nám to dává novou perspektivu a rozumím, že už nejde o cyklistiku. Jde o reálný život a je tolik lidí, které to, co se teď děje, zasáhlo mnohem víc.

Štybar, bydlící převážně v Belgii a na Mallorce, následuje doporučení úřadů a trénuje sám. V Belgii je zatím možné trénovat venku, ale úřady zvažují omezení pohybu do 50 kilometrů. Zatím však jde jezdit bez větších problémů. Nechci ztratit rytmus, nechci se zastavit, takže udržuji kondici jak to jen jde. Také trávím víc času se svým synem, což je opravdu fajn. Většinou mám u sebe neustále kufr, ale teď je pryč, dal jsem ho sklepa a je zvláštní nevidět ho nikde v domě. Čas s rodinou si užívám a jsem za to vděčný. A věřím, že se závody letos ještě vrátí. 

Zdeněk Štybar před rokem zvítězil na E3 Prijs:

Před rokem slavil dvě velká vítězství, nejdříve se radoval na Omloop Het Nieuwsblad a později na E3 BinckBank Classic. Byla to Štybarova první dvě klasikářská vítězství a dokázal tak, že i po třicítce se může zlepšovat. Vítězstvím na E3 se zařadil mezi největší favority Kolem Flander, ale tam už to nevyšlo. Když teď na ten závod myslím, přijde mi, jako by to bylo včera, vzpomíná na E3 Prijs. Všechno vyšlo tak, jak mělo. Po Strade Bianche, Tirrenu a Sanremu jsem věděl, že mám dobré nohy, ale taky jsem potřeboval trochu štěstí. V tomto případě bylo na mé straně a vše šlo hladce. Před Stationbergem jsem řekl Bobu Jungelsovi, aby zaútočil, jestli se na to cítí. A jeho nástup byl důležitý, protože jsem nemusel ve skupině střídat. Samozřejmě jsem to neměl zadarmo, snažili se mě dostat na větru, ale cítil jsem se dobře a dokázal jsem reagovat na jejich manévry. Když jsme Boba dojeli jen pár kilometrů před cílem, pořád jel nadoraz a pracoval pro mě. A jeho práce byla zásadní. Nikdy na to nezapomenu a doufám, že jednoho dne mu to oplatím.

Deceuninck - Quick-Step v rozhovoru připomíná, že Štybar je prvním nebelgickým závodníkem, který za 38 let vyhrál Omloop a E3 v jednom roce. Teď, když nejsou žádné závody, si toho vážím ještě víc. Kdo ví, možná jednoho dne budu první závodník, který ve stejném roce vyhraje Omloop a Kolem Flander. To by bylo něco.