Obnovený závod DEKOM SYSTEM Sudety Tour bude jedním z pěti českých silničních maratonů. Naším cílem je oslovit a přitáhnout cyklistické nadšence z celé Evropy, rádi bychom se dostali i do světové maratonské série Granfondo,“ prozrazuje hlavní pořadatel Josef Říha.

Oproti minulým ročníkům, kdy se začínalo v Teplicích nad Metují, se nyní cyklisté postaví na start na Mírovém náměstí v Broumově a závod povede částečně i sousedním Polskem. Poté se vrátí zpět na původní trasu přes Vysokou Srbskou do Police nad Metují a Teplic nad Metují, dlouhá varianta se navíc protáhne i přes Adršpach. Pořadatelé očekávají na znovuobnoveném závodě kolem 400 účastníků. 

Ambasadorem se stal Tomáš Konečný, bývalý vynikající cyklista, reprezentační trenér a vítěz mj. etapy na slavné Vueltě. Součástí DEKOM SYSTEM Sudety Tour je také VIP program pro ty, kteří chtějí zažít toto klání jako elitní cyklisté, a doprovodné závody pro děti v Broumově a okolí.

Cyklistický maraton Sudety Tour byl založen v roce 2004 Tomášem Čadou a pravidelně se opakoval až do roku 2013, kdy ho vyhrál olympijský šampion Jaroslav Kulhavý. Kvůli rozsáhlým uzavírkám silnic a náročným bezpečnostním opatřením v terénu však musel být v roce 2014 zrušen. Obnovit se jej rozhodli zástupci CK Pardubice v čele s Josefem Říhou, jenž se klání sám před lety účastnil. 

DEKOM SYSTEM Sudety Tour se těší plné podpoře Královéhradeckého kraje, města Broumov a organizačního týmu kandidatury Broumova na Evropské hlavní město kultury 2028. Ten bude mít v cíli stánek s informacemi o této prestižní soutěži vyhlášené Evropskou unií a pozitivních dopadech kandidatury na celý broumovský region. Závod podporuje také polské město Radków v čele se starostou Aleksandrem Mielniczukem.

Zájemci o start se mohou registrovat zde.

Na závěr pozvánka od organizátora Josefa Říhy:

Přijďte fandit a také si vydělat nějakou korunu. Na celý závod je třeba spoustu pořadatelů na křižovatkách. Registrujte se a dejte nám vědět, kde s vámi můžeme počítat,“ vzkazuje Říha domácím fanouškům cyklistiky, kteří se mohou registrovat zde.