V těchto dnech se schází pořadatelé jednotlivých závodů silničního Českého poháru a představitelé Českého svazu cyklistiky ke společnému jednání. Cílem setkání je zvednout úroveň ČP, který letos ponese název Kalas Cup (zatím to na svazových stránkách není zřejmé, ale bylo to na podzim oznámeno).

Pořadatelská úroveň není špatná, opírá se o zkušené organizátory silničních závodů a v tomto bodě není žádný velký problém.

Horší je to s propagací cyklistiky, silniční cyklistiky, Českého poháru, jednotlivých závodů. Svaz se snaží prostřednictvím České televize realizovat reportáže z jednotlivých závodů. Ale jakou mají úroveň, kolik diváků je sleduje? A především zde schází oslovení dalších médií. A také propagace před akcemi. Aby diváci, čtenáři, hledali nějaké informace o závodech naší nejvyšší cyklistické soutěže, tak by museli být dopředu na akci upozorněni a motivováni ji v médiích hledat. To se bohužel neděje. Už je to hodně dávno, kdy bylo jen pár televizních kanálů a kdy televizní Branky, body, vteřiny sledoval skoro celý národ.

V posledních pár letech se naštěstí radikálně změnil přístup k focení závodů ČP. Stará se o ně především Jan Brychta, ale kam jsou následně fotografie distribuovány? Nikam, zůstávají jen na svazových stránkách. Měly by jít mezi novináře, pochopitelně s kvalitní a rychlou tiskovou zprávou. Tiskové zprávy ven, mezi novináře, ČSC téměř žádné nerozesílá.

Silniční pohár se potřebuje dostat do všeobecného povědomí sportovních fanoušků, tam opravdu není. A je to škoda, když mnoho redakcí velkých webových stránek (idnes.cz, sport.cz) přidalo na "lištu" pod sportem i cyklistiku. Jenže domácí scéna redakce a redaktory nezajímá, byli motivováni našimi profesionály jezdícími v zahraničí, ale musí se přidat i domácí scéna. Dokážete si představit fungování jiných svazů bez domácí nejvyšší ligy? Cyklistika by neměla být podobná biatlonu, rychlobruslení, běžeckému a sjezdovému lyžování, ale fotbalu, hokeji, basketbalu, volejbalu... Tak je to většinou všude ve světě.

Cyklistika je velký sport, ne jen ten "státně/reprezentanční", stojící pouze na státní reprezentaci a dotacích od státu. Silniční cyklistika musí z reklamních peněz uživit kluby a oddíly, pořadatele závodů i celou soutěž - Český pohár.

Recepty, jak obnovit stejné fungování silniční cyklistiky u nás, stejně jako za hranicemi, nejsou složité. Jen to možná bude chvilku trvat, ale musíme se na tu cestu vydat.

Foto Jan Brychta/svetcyklistiky.cz