„Stále ho živě vidím se zdviženýma rukama, jak projíždí cílem v Terezíně. Je to strašná zpráva, na kterou se jen těžko hledají slova. Nejen, že odešel skvělý a nadějný cyklista, ale především odešel mladý člověk, který měl před sebou celý život. Celé jeho rodině, ale i přátelům a cyklistickým kolegům přejeme s hlubokým zármutkem upřímnou soustrast,“ pronesl za celý pořadatelský tým CK Slavoj Terezín Svatopluk Henke, ředitel Závodu míru juniorů.

Osmnáctiletý Andreas Byskov Sarbo zemřel po čelním střetu s vozidlem. Podle dánské televize TV 2 Sport se nehoda stala v pátek ráno 31. května při 3. etapě závodu Tour de Himmelfart. Příčinu nehody šetří policie. Podle tiskového mluvčího policie Jakoba Christiansena měl řidič z neznámých důvodů překonat překážku a vjet na trasu závodu. Zbytek etapy byl po tragické události zrušen.

Vinou neuvěřitelné kolize přišel cyklistický svět o mladého talentovaného jezdce. Andreas Byskov Sarbo jako člen dánské reprezentace přitom nedávno slavil v Terezíně, když v květnu vyhrál poslední etapu 48. ročníku Závodu míru juniorů. V celkovém pořadí skončil osmadvacátý se ztrátou pěti minut na vítězného Francouze Hugo Toumirea. „Kontaktovali mě zástupci Andreasovy rodiny, že by moji fotku, na které Andreas v Terezíně vítězí, chtěli vystavit na jeho pohřbu. Pro mě je to obrovský šok, ze kterého se jen těžko vzpamatovávám. Obvykle se snažím i díky fotkám sportovcům pomáhat a dělat jim radost, najednou jsem v úplně jiné situaci, kdy tentokrát mohu pouze pomoci, aby si alespoň každý Andrease pamatoval jako vítěze, kterému ale osud nebyl nakloněn,“ dodal s hlubokým zármutkem Patrik Pátek, tiskový mluvčí a hlavní fotograf Závodu míru juniorů.