Nys má za sebou poměrně dlouhou silniční sezónu, ve které dokázal vyhrát etapový závod Fléche du Sud a objel Tour de l'Avenir. Na začátku cyklokrosové sezóny má i díky tomu velmi dobrou formu. V úvodních světových pohárech ve Spojených státech skončil pokaždé pátý mezi elitou, v Táboře už nastoupil do prvního závodu kategorie U23. Ve spurtu porazil krajana Jenteho Michelse. 

"Závod vlastně proběhl podle plánu a podle mých představ," řekl Nys po závodě. "Dva silní soupeři vypadli z boje kvůli technickým problémům a já sám jsem se dokázal udržet v čele. Myslím, že jsem celý závod zvládl perfektně. Ve chvíli, kdy jsem chtěl zaútočit, hned za schody, jsem nemohl dostat kufr do pedálu a Jente Michels tvrdě zaútočil. To mě trochu zaskočilo. Musel jsem dotáhnout ztrátu a tak to bylo dlouho hodně těžké."

Nys je se svou formou spokojený, ještě mu není ani dvacet let a září ve dvou disciplínách. "Myslím, že toto vítězství potvrdilo mé dobré výkony v Americe. Věděl jsem, že moje forma se nemohla ztratit. Vždycky je to ale náročné. Kvůli krosům v Americe máte trochu jiný rytmus a pak je tu ještě jet lag," dodal.

V cyklokrosu patří už dlouho ke slavným závodníkům, jeho otec Sven byl ve své době nejlepším cyklokrosařem světa a od Thibaua se čeká to samé. V roce 2020 se stal mistrem světa mezi juniory a letos skončil třetí v závodě U23. Mezitím stihl vyhrát evropský šampionát na silnici U23, v pouhých osmnácti letech vyhrál spurt první skupiny a porazil Filippa Baronciniho (pozdějšího mistra světa) a Juana Ayusa (třetího muže letošní Vuelty). 

Okamžitě tím zaujal tým Trek - Segafredo. Na kolech Trek jezdí také v cyklokrosovém týmu Baloise - Trek Lions, který vede jeho otec. Proto byl logické, že na stáži byl letos právě v americké sestavě. Trek umožňuje svým všestranným závodníkům a závodnicím kombinovat disciplíny. Kromě Nyse to tak dělají také Lucinda Brand a Shirin van Anrooij. "Díky tomu, že Thibau patří do rodiny Treku, se již pevně zařadil do našeho výběru vycházejících talentů. Jeho cyklokrosové výsledky mluví samy za sebe, ale když vyhrál evropský titul na silnici, stal se pro nás ještě zajímavějším," říká Luca Guercilena, generální ředitel Trek-Segafredo. "Letos už dosáhl skvělých výsledků v silničních závodech, kterých se zúčastnil. Chce pokračovat v kariéře silničáře a my už máme dobré zkušenosti s kombinováním silnice a cyklokrosu s Lucindou a Shirin."

Sven Nys se na silnici nikdy neprosadil a vlastně se o to ani moc nepokoušel. Několik velkých závodů v dresu Rabobanku objel, ale jinak se soustředil na kariéru v terénu. Thibau má trochu jiné ambice a inspiruje se spíše současnými hvězdami Woutem van Aertem a Mathieu van der Poelem. Ti jsou už převážně silničáři a v zimě objedou pár krosů, posbírají vítězství, včetně světového titulu a opět se vrací na silnici. 

"Myslím, že je to správný krok ve správný čas, abych se dostal na nejvyšší úroveň," říká o svém přestupu do nejvyšší silniční ligy. "Jezdit závody WorldTour na silnici byl vždycky můj sen. Díky Treku můžu kombinovat silniční závody nejvyšší úrovně se závoděním v cyklokrosu na nejvyšší úrovni." 

Nys je rychlý, ale čistokrevný sprinter z něj nejspíš nebude. Ačkoliv to se nečekalo ani od Van Aerta a teď patří k nejrychlejším na světě, takže ani to se nedá vyloučit. Pravděpodobněji z něj bude rychlý klasikář. Podobný závodník, jakými jsou Van der Poel, Tom Pidcock a právě Van Aert.