Velšský univerzál Geraint Thomas si vítězství na Critérium du Dauphiné rozhodně zasloužil, byl objektivně nejlepší, ale zařadit do krátkého etapového závodu 35 kilometrů dlouhou týmovou časovku není dobrý nápad. To se pořadatelům nepovedlo. 

Po týmové časovce bylo všechno drama ohledně celkového pořadí pryč. Ve vedení byli jezdci týmu Sky, žlutý dres si předali Michal Kwiatkowski a Gianni Moscon, ale nebylo pochyb o tom, že lídrem je Geraint Thomas. Ten si dres oblékl po páté etapě a s náskokem přes jednu minutu byl celkovému vítězství velmi blízko. Navíc nejbližší vážný soupeř, Adam Yates, ztrácel už 1:18. 

Bez časovky družstev by rozdíly mezi prvními závodníky byly mnohem menší. Mitchelton-Scott ztratil 56 sekund, v cíli měl Adam Yates ztrátu rovné minuty. Bez časovky družstev by byl rozdíl 4 sekund. Třetí Romain Bardet by ztrácel jen 17 sekund. Samozřejmě je logické, že by se závodilo jinak, Thomas by byl útočnější a nejspíš by při své formě formě uspěl i tak, ale aspoň by vše bylo zajímavější. 

Časovka družstev závodu neprospěla a neprospívá vlastně žádnému závodu. Zařazení časovky družstev se dá pochopit v časové a pořadatelské tísni, když je nutné mít závod rychle za sebou, je to nejjednodušší typ etapy k uspořádání. Ale lepší jsou kratší tratě. Časovka družstev na 35 kilometrů Dauphiné ublížila. A nadšení nejsme ani ze stejně dlouhé časovky na Tour de France. 

To ale nic nemění na tom, že Geraint Thomas je mimořádně dobře připravený. Pokud by neupadl v úvodní časovce, oblékl by žlutý dres už první den a udržel ho až do cíle. Na Tour de France bude velmi ambiciózní. Je skvělý v časovce a velmi silný v kopcích. Jen zatím nikdy na třítýdenním závodě neuspěl a padá až příliš často. Důvěru týmu Sky nemá, je až záložním lídrem za Chrisem Froomem. 

Adam Yates a Romain Bardet se sice snažili, ale Thomase opravdu do úzkých nedostali. Snažil se především Bardet, útočil v kopcích i ve sjezdu a postupně se dostal do dobré kondice. Pro atraktivitu Tour de France je důležité, aby byl Bardet silný a aktivní. Adam Yates je oproti bratrovi Simonovi mnohem rozvážnější a méně aktivní. Skončil celkově druhý a vyhrál etapu, ale ve skutečnosti příliš nezaujal. Těžil z výhody z časovky družstev a v kopcích byli jiní lepší. 

Daniel Martin se vrátil do formy právě včas. Na jaře mu nic nevyšlo, ale nyní je opět v kopcích jedním z nejlepších a hlavně nejaktivnějších. Při vítězství v páté etapě těžil z nezájmu soupeřů, protože po časovkách ztrácel spoustu času. Právě časovky budou pro Martina největší problém i na Tour, ale jeho cílem není celkové vítězství, ani pódium, na Tour je reálným cílem umístění v první desítce a vítězství v etapě. 

Časovky vynesly vysoko i Damiana Carusa, který je letos v životní formě a na Tour de France bude mimořádně kvalitním domestikem pro Porteho. Dobrý závod má za sebou i Němec Emanuel Buchmann. Měl velkou podporou svého týmu BORA-hansgrohe a získal šesté místo. 

Nedařilo se Ilnuru Zakarinovi, Marcu Solerovi, Warrenu Barguilovi a také Vincenzu Nibalimu. Lídr Bahrain Merida se chtěl především připravovat na Tour, výsledek byl druhotný, proto jeho výsledky na Dauphiné nikoho neděsí. Nibali se umí v krátké době rychle zlepšit. Tour je až za měsíc, měl by být připravený. 

U Warrenu Barguila panují větší obavy, letos zatím nezajel vůbec nic, v kopcích odpadal brzo a jen Tour mu může zachránit sezónu, protože na Vueltu jeho tým Fortuneo - Samsic nejede. 

Foto Sirotti