Naštěstí ani jeden ze včerejších pádů neměl za následek odstoupení některého z cyklistů ze závodu.  

Včera měl nováček v týmu Bora-hansgrohe Jordi Meeus rozjíždět spurt pro Ackermanna. Skončil v pádu na kruhovém objezdu, a přišel tím navíc i o dres nejlepšího mladíka.

První z náročnějších stoupání čekalo závodníky už 4 km po startu. A po něm následovaly v relativně rychlém sledu další tři. O tom, že tuhle situaci a příležitost braly některé týmy vážně, svědčila skutečnost, že se před startem rozjížděly na trenažérech.

A skutečně se začalo závodit hned od startu na ostro. Tentokrát outsideři neměli šanci na únik. I tak se Alexandre Delettre (Delko) v dresu nejlepšího vrchaře pokusil do úniku naskočit, ale dnes ani jemu nebylo přáno. Ale jelikož těm, kteří nakonec bojovali o vítězství, primárně o jeho dres nešlo, tak ho se stále dostatečným náskokem udržel i do zítřejší etapy.

Dnes si vývoj závodu uzurpovaly velké hvězdy. Aktivní v nástupech byli mj. Van Averamet, Wellens, Nibali, Bernal, Urán či Bettiol. Takže velmi brzo zredukovali peloton o dobrou čtyřicítku cyklistů. Samozřejmě s většinou sprinterů.

Dnes Egan Bernal odevzdal své síly do služeb Michala Kwiatkowského. Přitom nabral další porci kvalitních závodních kilometrů, které se mu budou hodit na Giru.

Na čele se situace přelévala, až se po 60 km této 157 km dlouhé etapy odtrhla silná sedmnáctičlenná skupina a poměrně rychle si vybudovala náskok přesahující 2 minuty. Naneštěstí pro ambiciózní Cofidis a EF neměly tyto celky ve vedoucí skupině zastoupení, a tak musely na špic pelotonu a do práce.  

Možná nebylo mnoho těch, kteří věřili, že únik může být úspěšný až na cílovou metu. Jenže ti vepředu byli silní i motivovaní. Kdože tedy odjel?

Z World týmů měl nejpočetnější zastoupení Lotto Soudal: se zkušenými Gilbertem a Wellensem tam byl i mladý Oldani, který ještě předloni jezdil u Contadora v Kometě. Po dvou mužích měl Ineos (Bernal, Kwiatkowski) a Groupama-FDJ (Ven den Berg, Stewart). Po jednom potom AG2R Citroën (Van Avermaet), Trek-Segafredo (Theuns), Bora-hansgrohe (Politt), Qhubeka-Assos (Gogl), Intermarché-Wanty (Eiking) a Israel (Würtz Schmidt). Z Pro týmů měl Coquard k ruce Bartheho (B&B), z Delka tam byl Carisey a ani tentokrát u velkých věcí nechyběl Kern Pharma (Marquez).

Michal Kwiatkowski (na snímku na čele skupiny) byl dnes asi nejnebezpečnějším soupeřem Tima Wellense. Zaplatil za jezdeckou chybu, když nezvládl stroj a skončil mimo vozovku.

A ať se snažil Cofidis s EF, ke kterým se postupně přidávali borci z týmů Bingoal, Alpecin a Total Direct, jak chtěli, vše marno. Vepředu letěli a udržovali náskok v podstatě konstantní kolem dvou minut. A jelikož v samém závěru, když už bylo jasno, došla i motivace, tak hlavní pole o šedesáti lidech nakonec načetlo ztrátu přes tři minuty!

Vepředu se spolupracovalo, ale také bylo nutno přelstít konkurenty v boji o vítězství. První to zkusil 17 km před cílem Theuns. Neúspěšně. Kontroval Wellens, kterého nejusilovněji stahoval Kwiatkowski. Jenže své úsilí přehnal a skončil mimo vozovku. Což zhatilo jeho ambice i celodenní práci, kterou pro něj nezištně odváděl Bernal.

Wellens si zalehl do časovkářské pozice a na nic se neohlížel. Takže ani neviděl, jak Gilbert a Oldani narušují tempo skupiny a pokrývají pokusy soupeřů vývoj závodu ještě zvrátit.

Tim Wellens dorazil do cíle o 37 sekund rychleji než jeho pronásledovatelé, a poněvadž má velmi slušnou časovku, zvláště pak takovou, která se v závěru zvedne do stoupání, tak se rázem stal kandidátem celkového vítězství v tomto francouzském etapovém závodě.

Tim Wellens zvládl závěrečné 15 km sólo za pomoci týmových kolegů Gilberta a Oldaniho na výtečnou a zaslouženě v cíli slavil.

A jak si vedl Vojta Řepa? Dejme mu slovo: „V závěru první etapy jsem se přimotal do pádu a nechal v něm tři zuby. Naštěstí jsem mohl pokračovat. Pád jsem si chtěl vynahradit v následující etapě a ukázat se v úniku, což se mi podařilo. Pro náš tým je to mimořádně důležité, i proto, že závod se ve Španělsku vysílá v televizi. Dneska jsem zaplatil daň za předchozí dva dny a užil si den v asi padesátičlenném grupettu.“ 

Vojta byl klasifikován na 102. místě se ztrátou blížící se 21 minutám ve společnosti lidí, jako je Nizzolo (Qhubeka), Merlier (Alpecin), Terpstra (Total), Keukeleire (EF), Sarreau (AG2R) a další.