Devětadvacetiletý cyklista se vydal do dlouhého úniku na začátku 14. etapy s úmyslem bojovat o etapové vítězství, ale nakonec si na pódium došel pro jiné ocenění. "Tohle rozhodně nebylo v plánu," řekl viditelně zmatený Francouz po dojezdu pelotonu. Připojil jsem se k úniku kvůli etapovému vítězství. Jsem proto naprosto překvapen, že jsem nyní v růžovém. Ještě mi úplně nedochází, co se tu se mnou děje.

Ineos Grenadiers se rozhodl nebránit vedoucí pozici Gerainta Thomase, ale to neznamená, že by si Armirail tento úspěch nezasloužil. Na Giru patří k nejaktivnějším závodníkům, ve zkrácené 13. etapě pracoval pro Thibauta Pinota, v úniku byl letos už několikrát a v individuální časovce na 35 kilometrů obsadil páté místo. Jak se na francouzského šampiona v chronometru sluší.   

V průběžném pořadí držel slušnou 23. pozici a byl v tomto ohledu z uprchlíků suverénně nejlepší. Říkali jsme si, že únik by mohl dostat možná 15 minut, pokračuje Armirail. Stejně ale nemůžu uvěřit, že dneska beru růžový dres. Získat ho teď, po včerejším druhém místě Thibauta, je něco úžasného. Budu se opravdu snažit si to užít. Je to vážně velká věc.

Armirailovým hlavním úkolem na letošním Giru je pomáhat Pinotovi, lídrovi na celkové pořadí. Obecně vzato je to jeho role ve většině závodů, vždyť mezi profesionály zvítězil jen jednou, když loni v létě získal francouzský titul v časovce. Je pravda, že během roku udělám hodně práce, hodně se obětuji. Hodně toho odpracuji pro lídry. Tohle je odměna, pro týmového hráče, jako jsem já, je to něco výjimečného.

Měl jsem šanci na růžový dres už ve čtvrté etapě, ale tehdy jsem ji propásl. Teď jsem v to opravdu uvěřil, až když jsem viděl, jak se peloton blíží. Pro tým je to skvělé, připomněl etapu, kdy si pro růžový trikot dojel Andreas Leknessund a pět dní ho nosil.

Francouz tak dlouho v maglia rosa nevydrží, to je v podstatě jasné. Nikdo neočekává, že by navázal na Jalaberta z ročníku 1999, který dokončil na čtvrté místě celkově. Udržet dres bude problém už v nedělní etapě s cílem v Bergamu, která svým profilem i místem konání připomíná monumentální klasiku Okolo Lombardie. Zítra to nebude snadné. Budeme si muset dobře odpočinout z dneška, protože to byla náročná etapa, chladná a v dešti, dodal.

Od Groupamy by bylo naivní bránit náskok 1:41 před favority na celkové pořadí a udávat celou etapu tempo pelotonu. Očekává se další úspěšný únik, takže lepší bude vyslat někoho z týmu do úniku (nejlépe Pinota) a nechat práci v hlavním poli opět na Ineosu. Groupama má v posledních sedmi etapách ještě hodně práce, cílem je dostat Pinota co nejvýše v celkovém pořadí a případně i vyhrát etapu. Pinot je celkově jedenáctý s odstupem 4:54 na týmového kolegu, ale na teoretické pódium v Římě ztrácí jen 2:51.