Chris Froome spadl ve vysoké rychlosti při projíždění trasy časovky. Ztratil kontrolu nad svým časovkářským speciálem a kromě pádu na zem vrazil i do zdi. Výčet jeho zranění je opravdu dlouhý. Zlomil si stehenní kost, loket, několik žeber a kyčel. Stále je hospitalizován a nepřijde jen o Tour de France, ale o celý zbytek sezóny a zatím není jasné, kdy, a zda vůbec, se do sedla závodního kola vrátí.   

"Chris se chtěl vysmrkat na začátku sjezdu a v tu chvíli ho silný poryv větr srazil proti nízké zídce na straně silnice. Zůstal při vědomí a naštěstí sanitka přijela rychle, měli jsme štěstí, že dorazili tak brzo," řekl David Brailsford, ředitel týmu Ineos.   

Froome byl odvezen do nemocnice v Roanne a poté převezen do nemocnice v Saint-Étienne. 

Tým Ineos letos postihl už druhý výpadek lídra na Grand Tour. Na Giro d´Italia byl určeným lídrem Egan Bernal, ale zlomená klíční kost ho na start nepustila. Ineos má v záloze Gerainta Thomase, obhájce vítězství a také právě Egana Bernala, ale jasnou jedničkou měl být Froome.     

Chris Froome neprožíval dobrou sezónu od samého počátku roku. Nedařilo se mu v Kolumbii, v Katalánsku, ani na Okolo Alp a Kolem Yorkshiru, ale před Dauphiné se už dostal do formy a byl opět velkým favoritem Tour.

Podobně nevýraznou sezónu má Geraint Thomas. Po vítězství na Tour de France výrazně přibral a dlouho se vracel zpět do formy. Na Kolem Romandie skončil celkově třetí, ale jeho pravou formu odhalí až etapy Kolem Švýcarska. Pokud zde uspěje a bude silný, bude jasnou jedničkou Ineosu na Tour. Pokud nepřesvědčí a naopak Egan Bernal ve Švýcarsku zazáří, nebude to s pozicí lídra tak úplně jasné. 

"Je příliš brzo na to říkat, jak zorganizujeme tým na Tour, mezi Geraintem a Eganem. Nejdůležitější je, aby Chris dostal nejlepší lékařskou péči. Bude to pro něj těžké, byl velmi motivovaný. Mým úkolem je opět zmobilizovat tým. Je to emociální zásah pro celý tým," dodal Brailsford.   

 

Ineos měl být jasně nejsilnějším týmem na Tour de France a stále jím bude. Britská sestava těžko změní plány. Ve výběru Ineosu na Tour budou kromě Thomase a Bernala také Michal Kwiatkowski, Wout Poels, Jonathan Castroviejo, Luke Rowe a dále se rozhodne mezi Dylanem van Baarlem, Kennym Elissondem a Giannim Mosconem. Jeden bude muset z kola ven.   

Absence Chrise Froome nejspíš výrazně nezmění průběh Tour de France, pokud budou Thomas a Bernal silní. Pokud by nestačili, Ineos nebude mít důvod kontrolovat závod a vývoj by mohl být mnohem více nepředvídatelný. Podobně jako letos na italském Giru, kde nebyl žádný tým výrazně dominantní a pořadí se hodně přesýpalo, čehož dvakrát využil Richard Carapaz a získal celkové vítězství. 

Jaká bude letošní Tour a zda budou Geraint Thomas a Egan Bernal velkými favority, nám poodhalí etapy Kolem Švýcarska. Závod začíná tuto sobotu.

Foto Sirotti