Pořadatelé zachovali nově vytyčenou trasu z loňského října. Startuje ze Strašic, pokračuje bývalým vojenským prostorem na Zaječov, pak na vrcholy Toku, Prahy a Velkého Toku, ke Třem trubkám, Padrťským rybníkům, Trokavci, Kolvínu, lesní cestě Vlásence, dále k Josefce, Zámečku a zpátky ku Strašicím. Přes Brdy s nejvyšším vrcholem pod Prahou (858 metrů). Na 67 km slušných 1152 metrů převýšení. A samozřejmě dvě zajímavé gravelové sekce. První z Nepomuka na Prahu asi tři kilometry po rovině nebo v houpavém profilu, druhá u Padrťských rybníků.

„Po několika letech jsme změnili trať, povedla se, a proto ji necháme, aby si na ni lidi taky trochu zvykli,“ říká ředitel závodu Zdeněk Rubáš. „Vojenské lesy, které spravují pozemky, posekaly pangejty, také okolí tratě je ve velmi dobrém stavu, i když se někde v asfaltu najdou drobné výtluky po zimě,“ dodává.

Podle poměru závodníků na silničkách, gravelech nebo horských kolech rozhodne o případných úpravách trasy do budoucna. Právě svobodná volba stroje a společné hodnocení tvoří další unikát závodu. „Ať si každý zvolí kola a pneumatiky, jaké mu vyhovují. Někdy bývá výhodou silniční, někdy ne. Máme různorodý terén, každý se musí rozhodnout sám. Jestli chce jet na jistotu a pohodlí, nebo na riziko. Nemyslím, že v tom bude markantní rozdíl. V dlouhých sjezdech spíš záleží na volbě převodů, “ dodává Rubáš, sám stále velmi zdatný cyklista – závoďák a také šéf cyklistické Sparty, naposledy jel sám na kole Scott Addict s 45mm plášti!

Účastníkům doporučuje vlastní dva náhradní pláště a pumpičku. Do chráněné krajinné oblasti Brdy nesmí doprovodná vozidla, pořadatelé zajistí pouze dvě. Jedno pro přední skupinu, jejíž servis loni okusili dva z favoritů Kalojíros i Vojtěch, a pak také sběrný vůz za pelotonem.

A proč změnil termín s nebezpečím kolize? „Vzal jsem to spíš naopak. Dejte si dva závody za víkend kousek od sebe, když už sem pojedete, jeden na Křivoklátsku, druhý na Brdech. Na kole se přece dá jezdit každý den a dvě Pekla severu dva dny po sobě byla na jaře docela v pohodě, ne?“ Předpověď počasí vypadá tak akorát příznivě okolo 23 stupňů, v kopcích tady bývá vždycky příjemně i za větších horúčav.

Zázemí se šatnami a sprchami bude stejně jako loni v novém areálu s okruhem na inline brusle, na němž se projedou i cyklisté. Mezi přihlášenými už najdete pětinásobného vítěze – rekordmana 17leté historie závodu Tomáše Kalojírose a také třeba Filipa Šlachrta. Triumf pro domácí barvy Sparty se pokusí získat i Richard Habermann, který teď jel dva dny ve žlutém dresu na RBB Tour, anebo loňský objev Michal Dvořák. Loňský vítěz Michal Kollert se soustředí na obhajobu v sobotním L´Etape, možná tady dostane víc prostoru Petr Fiala, jeho parťák z Xeela. A na kolik žen se můžeme těšit? Přijeďte prověřit na vlastní kůži.

Více informací najdete zde: http://www.sparta-cycling.cz/