Tour de France 2020 byla představena v Paříži a naplnily se spekulace o jediné časovce s dojezdem na kopci. Předposlední den závodu se jezdci vydají na 36 kilometrů dlouhý chronometr s výjezdem na Planinu krásných dívek. Po časovce bude rozhodnuto, následuje pouze dojezd do Paříže.

Jedna těžká časovka je hlavní informací prezentace, ale čeká nás spousta zajímavých etap. Celá Tour se pojede na území Francie, začíná se v Nice rovinatou etapou s pravděpodobným hromadným dojezdem, ale už druhá etapa je velmi náročná a důležitá pro celkové pořadí. Pojede se i přes Col de Turini, stoupání proslavené díky Rally Monte Carlo.  

Horské etapy a stoupání Tour 2020: 

loading...

Do kopců se vrátí také 4. etapa do Orciéres-Merlette, která bude vzpomínkou na Luise Ocañu, který v podobné etapě slavil jedno ze svých velkých vítězství. Kopcovité a rovinaté etapy se budou střídat. Velmi důležitá a zajímavá by mohla být 7. etapa z Millau do Lavauru, protože pořadatelé očekávají vítr, takže snad i terezíny. 

V kopcích se pojedou 8. a 9. etapa. Ta bude vzpomínkou na Felice Gimondiho. Závodníci vjedou do Pyrenejí, kde se však moc dlouho nezdrží. Následuje první volný den a po něm rovinatá, ale pravděpodobně opět větrná etapa. 

12. etapa z Chauvigny do Sarran Corréze je nejdelší a jediná, která má přes 200 kilometrů. To je na Tour de France velmi nezvyklé. Měří 218 kilometrů. Etapy budou na příští Tour oproti minulosti o něco zkráceny, ale nijak dramaticky, hned pět etap měří kolem 190 kilometrů. Etapa končí na kopci.

 

Na velmi těžkém stoupání končí také 13. etapa. Dojezd na Puy Mary není dlouhý, měří jen 5,4 kilometru, ale má 8,1 % a hlavně v druhé polovině je stále přes 11 %. Stoupání leží v Centrálním masivu. Další horský dojezd a rovnou na slavném kopci Grand Colombier, je naplánován na 15. etapu. Toto nepravidelné a dlouhé stoupání (17,4 km) má v průměru 7,1 % a spoustu těžkých úseků. V kopcích se pojede i 16. etapa. 

Nejtěžší dojezd přivítá 17. etapa. Závodníci pojedou na Col de la Loze do výšky 2304 metry nad mořem. Výjezd měří 21,5 kilometru a má v průměru 7,8 %, ale to nejtěžší přijde až na závěrečných čtyřech kilometrech, kdy se bude stoupat stále kolem 10 %. 

Hned pět těžkých výjezdů na závodníky čeká v 18. etapě do La Roche-sur-Foron. Cíl bude pro změnu po sjezdu. 19. etapa bude rovinatá, ale 20. etapa bude možná úplně nejdůležitější. 36 kilometrů individuální časovky není málo, ale pro typické časovkáře vhodná nebude. Dojíždí se totiž na Planinu krásných dívek. Posledních 8 kilometrů proto stoupá. Pořadatelé vynechají závěrečný úsek po šotolině, který se jel letos.

Společnost ASO se snaží eliminací standardní časovky zapojit do boje o celkové pořadí více jezdců. Ale relativně dlouhá časovka s kopcem bude vyhovovat všem kvalitním časovkářům, především Primoži Rogličovi, Tomu Dumoulinovi a Chrisi Froomovi. Pro vrchaře typu Egana Bernala a Thibauta Pinota je to zároveň příležitost neztratit příliš času.

Poslední den se očekává tradiční sprinterský dojezd v Paříži.

První ohlasy

Na prezentaci byli přítomni někteří favorité závodu. Nechyběl například Egan Bernal: "Tour 2020 bude unikátní kvůli mnoha strmým stoupáním," všiml si obhájce vítězství. Spokojení byli domácí vrchaři Thibaut Pinot a Romain Bardet. "Je to nádherná trasa, už se na to těším. Pojedeme přes moji vesnici, to bude výjimečný zážitek," řekl Pinot. "Stoupání Puy Mary dobře znám, je to velká pocta Tour. Podle Tour budu tvořit svůj závodní program pro příští sezónu," dodal Bardet.

Čtyřnásobný vítěz Chris Froome říká, že je to nejtěžší Tour za několik posledních let. Hvězda letošního ročníku Julian Alaphilippe prozradit, zda pojede na celkové pořadí: "Je to krásná trať. Mám ambice, ale ještě nejsou úplně jasné."    

Tour příští rok začne o týden dříve, než je zvykem, první etapa odstartuje 27. června, kvůli termínové kolizi s Olympijskými hrami v Tokiu. Hry budou mít vliv na účast favoritů na Tour, někteří favorité olympijského závodu nechtějí absolvovat takto dlouhý a těžký závod těsně před kopcovitou jednorázovkou pod horou Fuji (například Vincenzo Nibali). Jiní si myslí, že Tour bude nejlepší přípravou (třeba Tom Dumoulin).