Australský tým Mitchelton-Scott nominoval závodníky na Tour de France a překvapivě vynechal sprintera Caleba Ewana. Australský spurter měl patřit k největším favoritům hromadných dojezdů, ale do sestavy se nedostal, čímž se opět objevily spekulace ohledně jeho odchodu z týmu. Přitom už v prosinci vedení týmu tvrdilo, že Ewan se na Tour jistě poprvé objeví. 

Lídrem Mitchelton-Scott bude Adam Yates a podpoří jej tato sestava: Jack Bauer, Luke Durbridge, Mathew Hayman, Michael Hepburn, Damien Howson, Daryl Impey a Mikel Nieve. 

Ewan nevzal vyřazení z kádru pro Tour de France vůbec dobře. Z rozhodnutí týmu Mitchelton-Scott je ,,zničený". ,,Směřoval jsem k tomu být více než dobře připravený na debut na Tour de France. Můj sprinterský tým a já máme za sebou spoustu tvrdé práce, abych byl připravený na hlavní cíl letošního roku," svěřil se se svou frustrací na Twitteru. 

Na konci loňského roku si tým Mitchelton-Scott byl jistý, že Ewan Tour pojede. V roce 2015 debutoval na Vueltě a získal etapové vítězství. Na Giro ďItalia se radoval na druhý pokus loni a zbývá mu jen start a etapa na Tour. Jenže mezitím se toho hodně změnilo. A vedení týmu se rozhodlo nechat Ewana doma.

Důvodů je několik. Tím hlavním důvodem je Ewanova výkonnost. Naposledy vyhrál v únoru a v březnu skončil druhý na Milán - Sanremo. Poté byl několikrát blízko vítězství, například na Kolem Kalifornie, ale od sprintera se čeká hodně vítězství. 

Druhým důvodem je vyjednávání Ewana o přestupu do nového celku. O Australana má velký zájem Lotto Soudal, který hledá náhradu za André Greipela. Nyní je odchod z Mitchelton-Scott téměř jistý, protože tohle zklamání Ewan těžko překousne. A přestup by byl rozumný, v australském týmu už nebude mít mnoho příležitostí. Mitchelton-Scott se soustředí na celková pořadí s bratry Yatesovými a Estebanem Chavesem. 

Svůj vliv samozřejmě má i omezení počtu startujících z devíti cyklistů na osm. Cílit na celkové pořadí a také sprinty už není dost dobře možné. 

Adam Yates bude lídrem na Tour de France a Matthew White, hlavní sportovní ředitel týmu mu hodně věří. Tým má ambice v časovce družstev a na kostkách, proto jedou Luke Durbridge, Michael Hepburn, Jack Bauer a Mathew Hayman. Daryl Impey bude kapitánem týmu na silnici. Letos se mu hodně daří, často vítězí a měl by dostat příležitost i v klasikářských etapách a těžkých spurtech. Dokáže však i dlouho udávat tempo v horách. 

Vyloženě do kopců a hor budou Yatesovi k dispozici jen Damien Howson a především Mikel Nieve. To je jediný nominovaný, který jel už Giro ďItalia. Vyhrál etapu a dokončil závod v dobré kondici. Nieve je excelentní domestik, se zkušenostmi ze Sky a Yatesovi by měl být nejdéle k ruce. 

Roman Kreuziger nominovaný není, což není žádné překvapení. Sám Kreuziger nechtěl na Tour startovat, preferoval Giro ďItalia a zúčastnil se i Kolem Švýcarska. Po Mistrovství republiky ho čeká odpočinek a následně příprava na zbytek sezóny. 

Foto Sirotti