Závod je situován na jihovýchod Francie stejně jako předešlé lednové GP la Marseillaise a únorové Etoile de Bességes. Je z nich ale nejnáročnější co do profilu.

V 1. etapě o délce 179 km budou muset cyklisté hned od startu absolvovat vrchařskou „1“ Col de L´Espigoulier (10,4km - 5,3%, 730 m.n.m.). V polovině etapy se ocitnou na úrovni moře, ovšem do té doby přejedou čtyři kratší stojky, z nichž jedna je vrchařskou „3“. Ve druhé části etapy je čeká zvlněný terén s třemi náročnějšími výstupy, z nichž ve dvou „3“ se utkají o vrchařský dres. Posledních zhruba 20 km je rovinatých. Celkem cyklisté nastoupají 2618 výškových metrů. V cíli se dá očekávat vyselektované startovní pole, úspěšný únik klasikářů nebo vítězství odolného sprintera.

Druhá etapa měří 171 km. První dvě třetiny se odehrají v lehce zvlněném terénu. Startuje se opět do kopce a už na 16. km čeká cyklisty vrchařská „3“. Poslední třetina bude náročnější. Na programu jsou tři kopce, z nichž dva jsou kategorizované jako vrchařská „2“ a „3“. Vrchol posledního stoupání se nachází 16km před cílem. Záverečné necelé 3 km vedou sice ne do příliš náročného, ale přeci jenom stoupání (3,4%). Celkové výškové metry etapy mají hodnotu 2403. Etapa pro klasikáře nebo sprintery schopné přejet středně náročná stoupání. Ani úspěšný únik nikoli však outsiderů není vyloučen.

Nacer Bouhanni vítězí v 1. etapě 2020

Třetí etapa je sice nejkratší, měří 154 km, ale bude rozhodující. Je totiž zakončena výstupem na Mont Ventoux do lokality Chalet Reynard (14,6km - 7,6%), přičemž posledních 10 km má průměrný sklon 9,2%! Než se na tuto vrchařskou „1“ cyklisté vyškrábou, přejedou po úvodních rovinatých 50 km několik kratších a nepříliš prudkých stoupání, z nichž dvě jsou vrchařské „3“. Celkem budou mít po skončení etapy v nohách 2800 výškových metrů. V této etapě v loňském ročníku rozhodl o svém celkovém prvenství Nairo Quintana (viz titulní snímek). Tady budou dominovat jednoznačně výborní vrchaři a rozestupy budou značné.

Poslední 163 km dlouhá etapa je jen mírně zvlněná. Celkový výstup činí pouhých 1372m. Přesto obsahuje tři „3“, rovnoměrně rozprostřené do celé etapy. Závěrečných 25 km je plochých. Dá se očekávat hromadný dojezd a vítězství čistokrevného sprintera.

Aleksandr Vlasov vítězí sólově ve 2. etapě Provence 2020

K závodu je přihlášeno 14 World týmů. Chybět budou Jumbo, EF, BikeExchange, Israel a Intermarché. Dále byly pozvány pochopitelně všechny francouzské Pro týmy: Arkéa, Total, Delko a B&B. A příležitost opět dostanou i dva domácí kontinentální St Michel a Roubaix.

Skladba a profil etap - jak je popsáno výše - dává příležitost usilovat o etapová vítězství všem specialistům: proto je startovní listina mixem sprinterů, klasikářů rovinových i ardenských, ovšem celkového vítěze hledejme mezi výbornými vrchaři.

Na koho se tedy můžeme těšit?

Ze sprinterů se tu z těch špičkových pokusí o etapu Arnaud Démare (Groupama-FDJ), který sem přijíždí s celou svou rozjížděcí sestavou. Do skupiny sprinterských specialistů počítejme dále Nacera Bouhanniho (Arkéa), Phila Bauhause (Bahrain), Alexandera Kristoffa (UAE), Mattea Moschettiho (Trek), Maxe Kantera (DSM) či Bryana Coquarda (B&B).

Owain Doull, vítěz 4. etapy ročníku 2020

Z nejznámějších borců do zvlněného terénu budeme moci sledovat Dylana Teunse (Bahrain), Gianni Moscona (Ineos), Tima Wellense a Philippa Gilberta (Lotto) či Matteo Trentina (UAE).

Největší šance ve 3. etapě, a tudíž i na celkové vítězství by měli mít Aleksandr Vlasov (Astana), Egan Bernal a Iván Sosa (Ineos), Enric Mas (Movistar), Bauke Mollema a Giulio Ciccone (Trek), Wout Poels a Jack Haig (Bahrain), Patrick Konrad a Felix Grosschartner (Bora) a Warren Barguil (Arkéa). Velmi dobře vyjet do těžkého kopce ale umí i Rudy Molard (Groupama) či Alexis Vuillermoz (Total Direct). Byly doby, kdy bychom do tohoto seznamu zahrnuli i Fabia Arua (Qhubeka).

To jsou známá, osvědčená a prověřená jména. Z hloubi startovního pole se naštěstí může vynořit nějaké překvapení. Jedním by mohl být Andrés Camilo Ardila, 21 letý mladík z týmu UAE. Loňský premiérový rok v elitní společnosti se mu vůbec nevydařil. Smlouvu má až do roku 2023. Co by mohlo hovořit v jeho prospěch? Je Kolumbijec, váží 59 kg a je to vítěz malého Gira z roku 2019, což  byl etapový závod pro mladíky, kterým ještě nebylo 23 let.

Ardila je sice hodně mladý, ale na startu 1. etapy v Aubagne nejmladší nebude. "Jedničkou" v tomto ohledu bude 19 letý Frederik Wandahl z Bora-hansgrohe, mezi čtyřmi dvacetiletými bude i Karel Vacek.

Zajímavou sestavu vysílá Deceuninck-Quick Step. Vypadá to, že sem poslali najet kvalitní závodní kilometry ty z týmových jezdců, kteří se ve většině případů s velkou pravděpodobností objeví na startu belgických dlážděných klasik: společně se Zdeňkem Štybarem a Julianem Alaphilippem to budou Rémi Cavagna, Kasper Asgreen, Yves Lampaert a Davide Ballerini. S nimi bude pokračovat ve sbírání ostruh po loňské druhé části sezóny 21 letý Mauri Vansevenant, který se mimořádně zviditelnil na loňském Valonském šípu.

"Jelikož bylo tolik závodů zrušeno nebo odloženo, byli jsme nuceni udělat změny v původní sestavě, s kterou jsme na tento závod počítali. Proto sem vezeme vyloženě klasikářský tým," řekl sportovní ředitel Deceuninck-Quick Step Geert Van Bondt. 

Je více než pravděpodobné, že Alaphilippe sem nejede usilovat o celkové vítězství. Jelikož v jeho jarním programu hrají prim belgické klasiky Flandry a Lutych. Zvláště reparát na Flandrech, kde ho v loňském podzimním termínu vyřadil ze souboje o prvenství pád po nárazu do motorky, staví na první místo ve svých zájmech.

Nejlepší trio v loňském ročníku Tour de la Provence: (zleva) Lutsenko, Quintana, Vlasov

Podle soupisek jednotlivých týmů se dá usuzovat na jejich ambice. Speciální motivaci mají pochopitelně domácí francouzské celky.

Někteří tedy přijíždějí usilovat o etapy a najet kvalitní závodní kilometry. Některé týmy berou sprintery i vrchaře (Groupama, Arkéa). A některé evidentně cílí prioritně na vítězství v celém závodě, když sází na sestavu, kde převažují vrchaři. Mezi ty počítejme AG2R (O´Connor, Gallopin, Calmejane, Bouchard), Cofidis (Jesús a José Herradové, Fernández, Edet), Ineos (Bernal, Sosa, De Plus, Dunbar) a především Astanu (Gorka a Ion Izagirrové, Tejada, Vlasov, ale i Lutsenko a Fraile).

Uvidíme, v jaké formě a s jakým cílem sem přijede Egan Bernal. Na Bességes významně pomáhal Kwiatkowskému. Bernalův první hlavní sezónní cíl je Giro d´Italia a pravděpodobně ještě nechce být v půlce února v top formě.

V loňském roce tu kraloval Quintana, ale za ním byl od ostatních svou momentální výkonností odskočen i Aleksandr Vlasov. I on ale směřuje k Giru. Zato Gorka Izagirre vyhrál Provence v roce 2019, na soupisce Astany je i letos a tým ho napsal jako jedničku. Takže se nechme překvapit, jak to bude v Provence ve skutečnosti probíhat.

V cíli jednotlivých etap se první závodníci očekávají v rozmezí 16:45 až 17:30 hodin. Závod lze sledovat mj. na Eurosportu.

loading...