Změnil se alespoň nositel zelenkavětyrkysového dresu lídra. Enrico Zanoncello (Green Project Bardiani) sice ve finálním spurtu etapy podlehl 23letému Georgi Jacksonovi (Bolton Equities Black Spoke), ale v součtu umístění ho navzdory stejnému času předstihl. „Bylo to dnes těžké, ale kluci z týmu odvedli skvělou práci, celý den stíhali lídry a mě pak dovezli až do poslední zatáčky a pak už jsem jel sám, co to šlo

Dosavadní lídr Arvid de Kleijn (Tudor) sice vyhrál finiš druhé skupiny, ale ta už přijela se ztrátou půl hodiny. V ní byli i další elitní sprinteři Michael Zailajaard (Tudor) nebo Gleb Syrica (Astana), anebo oba Češi Daniel Babor a Tomáš Bárta (oba Caja Rural).„Udělala se tam velká skupina, v pohodě jsme to dojeli,“ komentoval Babor.

Jelo se 177 km z Jeli do Balingu, kde čekalo 3606 výškových metrů, nejtěžší trasa za posledních sedm let a dva vůbec nejdelší letošní kopce, oba celých 14, 1 km v kuse hned na úvod. Na obou byl první Simon Pellaud, švýcarský lídr Tudoru. Po překonání horizontu se zformovala devítičlenná skupina, kde měl pouze Bardiani dva muže, Luku Coviliho a Mattea Scalca. Nechyběl ani největší favorit celého závodu Simon Carr (EF Education) a dokázali nabrat víc než minutový náskok. „Zájmy“ Caja Rural tu zastupoval Jokin Murguialday, ten však vinou defektu odpadl dříve. Pellaud vynechal jenom jeden kopec a vítězstvím na čtvrtém si zajistil pro další den puntíkatý dres Krále hor. 

Hlavní skupinu pilně táhli hoši z Corratecu/Selle Italia a osm kilometrů před cílem uprchlíky spolkli. Ve finiši si to rozdali Zanoncello s Jacksonem. Radoval se 190 cm vysoký vlasatý jmenovec tvůrce oskarové filmové série z Nového Zélandu, nedávnovítěz dvou etap i celého závodu Okolo jezera Taihu v Číně, taktéž kategorie 2.Pro. S číslem 1 startující Brit Carr se alespoň posunul na průběžnou třetí pozici. Zlato žlutý dres pro nejlepšího v bodovací soutěži zůstal De Kleijnovi (27 bodů), Babor (7) je 9., Bárta (6) 15. Tři jezdci týmu Giant měli cestou na start nehodu a vyvázli s těžkými zraněními a skončili.

Zítra čeká kratší (140 km) rovinatá etapa z Bukit Mertajam do Meru Raya se třemi rychlostními prémiemi a jednou malou vrchařskou, závěr můžete sledovat přímo na Eurosportu brzy ráno od 6.20 do 7.45.