Evenepoel se v letošní sezóně zaměří především na Giro d'Italia, ale chtěl by vyhrát taky monument Kolem Lombardie. Na obou závodech má nevyřízené účty. Světový šampion začne závodit už na konci ledna na Vuelta San Juan v Argentině, kde je stále obhájcem vítězství z ročníku 2020. O necelý měsíc později nastoupí na start WorldTour etapáku UAE Tour (20. 2. - 26. 2.), kde se nejspíš poprvé potká s Tadejem Pogačarem.

Po UAE Tour je v plánu první dlouhé vysokohorské soustředění. A na konci března poslední etapový závod před Girem, další WorldTour závod Okolo Katalánska (20. 3. - 26. 3.). Vynechá Tirreno-Adriatico a po Katalánsku už se nechystá na žádný etapák. Což je poměrně netradiční příprava, mnohem důležitější než závody pro Evenepoela budou soustředění. Nejdříve se vydá na jedno po Katalánsku, vrátí se do Belgie na obhajobu vítězství na monumentu Lutych-Bastogne-Lutych (23. 4.) a poté ještě narychlo odjede zpět do hor, než začne Giro d'Italia (6. 5. - 28. 5.).

Před Girem stihne 22 závodních dní, ale ne všechny budou v opravdu vysokém tempu, v Argentině a Spojených arabských emirátech je nasazení závodníků většinou o dost nižší, než na pozdějších evropských závodech. Zatím samozřejmě není jasné, co bude po Giru, zda se vydá i na druhou Grand Tour, například na Vueltu. Pevně počítá se starty na Clasice San Sebastian a na Okolo Lombardie. 

"Čeká mě hodně soustředění a méně závodů, ale na vysoké úrovni. Bude to taková kopie přípravy na Vueltu. Bylo by hloupé chtít to teď dělat jinak," říká Evenepoel ke svému závodnímu kalendáři. 

"Myslím, že Lutych-Bastogne-Lutych bude výjimečným dnem roku, protože ho pojedu jako úřadující šampion a s ikonickým duhovým dresem na sobě. Poté se moje pozornost přesune na Giro d'Italia, které je mým největším cílem v tomto roce. Do závodu zbývají přesně čtyři měsíce a mohu vám říct, že chci získat alespoň etapové vítězství a zajet dobrý výsledek v celkové klasifikaci. Ale také víme, že za tři týdny se toho může stát hodně, takže to vezmeme krok za krokem, stejně jako na Vueltě, a uvidíme, jak se věci vyvinou," vysvětluje. 

"Mezi jednotlivými závody je vždy zhruba měsíc. Vždy tak mám čas naplánovat si soustředění a trochu se psychicky připravit na další závod. Víme, že kvůli duhovému dresu na mě bude vyvíjen mnohem větší tlak a pozornost," dodává Evenepoel a zároveň překvapuje svou další poznámkou. "Kdybych vyhrál Giro a Lombardii, byl by můj rok ještě lepší než ten předchozí, protože pro mě mají velkou emocionální hodnotu." Přesto na sebe nechce klást zbytečně velký tlak: "Cílem na Giru je minimálně etapové vítězství a umístění v první pětce, ale samozřejmě bych rád vyhrál."