Sestava DSM je jednoznačně nejmladší na úrovni WorldTour a stává se z ní jakási přestupní stanice mezi kategorií U23 a bohatšími týmy WorldTour. Velmi mladí cyklisté zde dostávají spoustu příležitostí, ale když se dostanou na vysokou úroveň, většinou odcházejí jinam. Posledním příkladem je Thymen Arensman, který se po necelých třech sezónách rozhodl odejít do Ineos Grenadiers. Za lepším (především finančně) odešli také Jai Hindley, Marc Hirschi, Ilan Van Wilder a další.

Kontinentální sestava DSM je vyhlášenou akademií pro závodníky kategorie U23 a juniorští talenti vědí, že odtud vede cesta až na vrchol. Už osmnáct jezdců postoupilo z kontinentální akademie do WorldTour sestavy DSM. Z letošního konti výběru to bylo historicky nejvíc, protože kromě Milesiho, Lunda Andresena a Onleyho přestupují také Max Poole a už během letošního roku si polepšili Čech Pavel Bittner a Nizozemec Casper van Uden.

DSM si nejvíce cení Brita Onleyho, který letos na podzim bojoval s Jonasem Vingegaardem o etapová vítězství na Okolo Chorvatska a podepsal smlouvu až do konce roku 2027. Milesi a Lund Andresen do konce roku 2025. Onley je velmi dobrý vrchař, na Giro d'Italia U23 skončil devátý celkově a na Sazka Tour byl sedmý. V Chorvatsku dokončil na třetím místě a bylo jasné, že je potřeba udělat další krok.

Za poslední dva roky jsem se toho v development týmu naučil hodně na kole i v životě a těším se, že na to v příštích letech navážu. Máme jasný plán do budoucna, ve kterém se budu nadále zaměřovat na svůj rozvoj, abych získal zkušenosti a učil se v různých situacích. Tým má ve mně velkou důvěru a věří mi a jsem přesvědčen, že v tomto prostředí dokážeme z mých schopností vytěžit maximum,“ říká Onley. 

„Oscar se k nám připojil v roce 2021 a okamžitě dobře zapadl do týmu. Je to odhodlaný a tvrdě pracující kluk, který je vždy zvědavý a ptá se na to, jak se zlepšit v každém aspektu svého cyklistického života,“ pokračuje o Onleym Rudi Kemna, hlavní trenér DSM. „Letos jsme viděli, že se to projevilo velmi působivými výkony, kdy byl i lídrem týmu, zejména v druhé polovině roku. Je také důležité mít na paměti, že Oscar je stále mladý, takže mu chceme dát čas, aby přirozeným způsobem vyrostl jako sportovec i jako člověk, když s naším mužským programem přechází na úroveň WorldTour.“

Lorenzo Milesi

Podobné je to v případě Itala Milesiho a Dána Lunda Andresena. Milesi strávil v kontinentálním týmu DSM pouze jeden rok a už postoupil výš, protože vyhrál etapu Tour de l'Avenir a dvě etapy na Triptyque des Monts et Châteaux, kdyby ho nevytáhl DSM, určitě by se o něj popralo několik dalších profi týmů. „Lorenzo udělal velký dojem a je to člověk, který je opravdu motivovaný a ochotný učit se a poslouchat rady našich trenérů a odborníků. V této sezóně jsme viděli, že udělal několik velkých kroků dopředu a dosáhl dobrých výsledků, ale také mimo kolo opravdu vystoupil ze své ulity a vyrostl jako člověk. Chceme mu pomoci pokračovat v jeho pokrocích na cestě profesionálním pelotonem. A pomoci mu zlepšovat se,“ říká Kemna o dobrém vrchaři a časovkáři.

Lund Andresen strávil v kontinentálním DSM dva roky. Po úspěšné juniorské kariéře rostl pod dozorem trenérů v DSM a podle Kemny přišel čas udělat další krok: „Tobias má za sebou opravdu skvělou juniorskou kariéru a po příchodu k nám dělal každý rok další kroky. Je to týmový hráč, který s radostí kope za zbytek týmu a podporuje ho, jak nejlépe to jde. To jsme viděli, když už se připojil k našemu mužskému programu. Tobias je samozřejmě silným cyklistou, zvládá některé kopce a má rychlý spurt. Stejně jako u všech jezdců našeho rozvojového programu, chceme pokračovat v trajektorii vzhůru.“

DSM uzavřel soupisku na příští rok, v kádru je 30 jezdců a lídry budou Romain Bardet, Alberto Dainese a Andreas Leknessund a vedení týmu doufá, že se výrazně prosadí noví a mladí závodníci.