Na letošním modelu se vlastně nic nemění. Akce zařazené do UCI Gravel World Series fungují jako kvalifikační závody na světový šampionát. 25 procent nejlepších závodníků v každé věkové kategorii získá právo ke startu na mistrovství, které se bude opět konat v italském regionu Benátsko, ale pořadatelé tentokrát slibují náročnější trať s více technickými úseky. Šampionát v roce 2024 se bude konat v Belgii.

7 akcí je v sérii nově a závodit se bude na čtyřech kontinentech. UCI Gravel World Series odstartuje španělským závodem La Indomable až 23. dubna. Ovšem ihned poté se jede několik dalších závodů v Africe, Evropě, Austrálii a Spojených státech. Právě kolébka gravelu se k závodům Mezinárodní cyklistické unie staví dost rezervovaně. Žádný z velkých gravelových podniků se do série nepřidal a v Americe se bude konat jeden jediný kvalifikační závod Highlands Gravel Classic ve Fayetteville. 

UCI Gravel World Series nefunguje jako klasický světový pohár, neexistuje celkové hodnocení a bodování, jde o jednotlivé závody. Není ani možné (každopádně mimořádně komplikované) zúčastnit se všech závodů, protože dostat se přes noc z Jihoafrické republiky do nizozemského Valkenburgu, není zrovna reálné. A 13. května se jedou závody v Německu a Austrálii. Závěrečný závod v australském Beechworthu se až po světovém šmapionátu, takže výsledky z něj se počítají jako kvalifikace pro šampionát v roce 2024. 

Žádný český pořadatel se do série nedostal, čeští gravelisti mají nejblíže do polského města Świeradów-Zdrój, které leží na hranici s Českem, u Frýdlantského výběžku. Závod se koná 22. července.

Trek UCI Gravel World Series 2023: 

23. dubna: La indomable (Berja, Španělsko)

29. dubna: Swartberg100 (Prince Albert, JAR)

30. dubna: Gravel Fondo Limburg (Valkenburg, Nizozemsko)

6. května: Gravel Challenge Blaavands Huk (Blavands, Dánsko)

13. května: 3RIDES Gravel Race  (Cáchy, Německo)

13. května: Seven (Nannup, Austrálie)

20. května: The Gralloch (Dumfries and Galloway, Velká Británie)

4. června: Ranxo (Ponts, Španělsko)

11. června: Blue Mountains Gravel Fondo (Thornbury, Kanada)

18. června: Wish One Gravel Race (Millau, Francie)

24. června: Highlands Gravel Classic (Fayetteville, Spojené státy)

15. července: Gravel One Fifty (Veenhuizen, Nizozemsko)

22. července: Gravel Adventure (Świeradów-Zdrój, Polsko)

19. srpna: Gravel Grit n Grind (Halmstad, Švédsko)

26. srpna: Houffa Gravel (Houffalize, Belgie)

2. září: La Monsterrato (Quattordio, Itálie)

28. října: Gravelista (Beechworth, Austrálie)