Na 146 km čekalo 2550 výškových metrů a tentokrát nešlo jen sérii mnohočetných krátkých stoupání. Z devíti vrchařských prémii rovnoměrně rozprostřených po celé trase neslo šest označení kategorie 1, přičemž nejdelší z nich měla 4,6 km. Cíl byl opět na kopci, v tomto případě 1,2 km dlouhém s průměrným sklonem 8,3%.

66112f5c9a722.jpg

Po čtvrthodině závodu se podařil únik dvojice, do něhož se prosadil Jakub Otruba (ATT Investments). A vydržel v něm ve společnosti posléze sedmi a poté dvou jezdců dalších téměř sto kilometrů, přičemž posbíral nějaké body na vrchařských prémiích. Na peloton najeli nejvíc přes čtyři minuty. Dostiženi byli kolem 40 km před cílem. V té době se také začala etapa rozhodovat.

Hodně se útočilo, čelo závodu se drobilo. Nestačil mj. muž ve žlutém Thibaud Gruel (Groupama-FDJ devo). 10 km před cílem jela na čele čtyřčlenná skupina, kterou ale následně dostihlo dalších šest. Z ní víc jak tři kilometry před cílem zaútočil Ital Federico Savino (Soudal-Quick Step devo) a o osm vteřin svůj náskok uhájil.

Novým lídrem je ale obhájce loňského prvenství Mathias Bregnhoj (Sabgal/Anicolor).

image00009.jpg

Z českých týmů dojel tentokrát nejlépe Karel Camrda (ATT Investments) na 15. místě, hned za ním Lukáš Kubiš (Elkov-Kasper), který tím pádem před závěrečnou etapou drží osmou příčku.

Karel Camrda: "S umístěním jsem spokojený. Bohužel se mi nepodařilo zachytit první skupinu, která odjela v kopci, a já na to v té chvíli neměl, i když chyběl jen kousek. Jsem rád i za to, že po zdravotních potížích ze začátku sezóny jde výkonnost nahoru, jsem konkurenceschopný v kopcích a začínám se cítit tak, jak si to představuju."

Vojta Řepa: "Žádný dílčí úspěch se nám nepovedl. Ale jsem spokojený s tím, že kluci závodili, čehož se nejlépe zhostil Jakub Otruba pobytem v úniku. U něj je patrný výkonnostní progres. Hezký výkon v kopcích předvedl Karel Camrda. Oproti předešlým etapám jsme se zviditelnili a za to jsem rád. Příležitost se ukázat máme ještě v zítřejší poslední etapě."

IMG-20240406-WA0001.jpg

Lukáš Kubiš: "Dnes to bylo velmi těžké. Jen na posledních 50 km jsme nastoupali 1500 metrů. Do úniku chtěli snad všichni, takže trvalo docela dlouho, než se to podařilo. Závodit se začalo právě v posledních 50 kilometrech. Nejprve se mi podařilo dostat do menší první skupiny, ale dojeli nás další lidi. Když se to dělilo znovu, byl jsem totálně na hraně a nedokázal jsem se vpředu udržet. Zůstal jsem ve skupině se žluťákem. Do cílového kopce jsem dal úplně všecko, ale kvůli lidem, co byli před námi, jsem klesl na osmé místo."