Dnes čekalo na závodníky na 163 km pouhých 1350 nastoupaných metrů. Přesto šlo o etapu, v níž se mělo rozhodnout o konečném pořadí. To proto, že po rovinatých 145 km etapa vrcholila velmi obtížným stoupáním. Celé bylo dlouhé 9 km, začátek byl ve srovnání s koncem pozvolnější, ale nikoli snadný. Závěr byl ale extrémní. Posledních 2,5 km se v průměru pohybovalo kolem 15 % s maximem téměř 19 %. Po jeho absolvování zbývalo do cíle ještě necelých 9 km už profilově snadných. Kromě tohoto důležitého úseku mohl sehrát roli silný vítr, který tu tradičně cyklisty doprovází.

Do etapy nastupoval v zeleném dresu lídra závodu Jonathan Milan, sprinter Bahrain Victorious, který předešlou etapu dokončil na 2. místě: „Etapa byla zase docela těžká, se spoustou větru včetně bočního. Plánem bylo jet v posledním stoupání na Santiho (Buitrago) a já měl jet za ním a ušetřit co nejvíce energie, pokud by došlo na hromadný dojezd. Sprintovat jsem začal 200 metrů před cílem, ale Soren (Waerenskjold) byl rychlejší, takže mu gratuluji. Jsem opravdu spokojený s dresem lídra. V dnešní etapě ale jedeme na Santiaga, protože to je náš jezdec na celkové pořadí a toto je klíčová etapa.“

Co na to sportovní ředitel Bahrainu Enrico Poitschke: „Santiago měl za úkol sledovat útoky a udělal to perfektně. Johnny zahájil sprint příliš brzy s protivětrem, takže to byla malá chyba. Dnes je etapa s těžkým stoupáním a my se pokusíme vyhrát se Santiagem."

Složení denního úniku bylo dnes zajímavé. Poprvé se tu v úniku objevil závodník malajsijského Terengganu, konkrétně Mohd Zariff. Stejně jako včera se vydal před peloton Chorvat Barač z Corratecu. Byl tu ale i zástupce dalšího Pro týmu, jmenovitě Zukowski z Q36.5. A především svého člověka vyslalo do úniku Jayco AlUla. Byl jím nováček týmu 22letý Felix Engelhardt, který přišel z rakouského kontinentálního Tirol KTM. 50 km před cílem měli náskok 1:50 min.

Nepanovala žádná tropická vedra, teploměr ukazoval pouhých 16°C, a i vítr tentokrát šetřil síly: 15 km/hod. Tempo pelotonu, kde panovala poklidná atmosféra, v těchto pasážích určovali výhradně jedzci Bahrain-Victorious, jmenovitě Srb Dušan Rajovič, letošní nováček přišedší z Corratecu, a jediný zástupce Bahrainu v týmu a mistr své země Ahmed Madan.

Trasa dnešní etapy ukazovala přívětivější tvář této části Saudská Arábie. Trasu lemovaly bizarní skalní útvary, letoviska a i vzrostlá vegetace. 25 km před cílem se v pelotonu zrychlilo a na čelo se kromě Bahrainu sunuly další týmy jako UAE, Uno-X či Astana. Poslední z uprchlíků, jímž byl Zukowski, byl dojet před začátkem rozhodujícího stoupání. Slabší závodníci a ti, co měli odpracováno, začali odpadat. A selekce poračovala díky tempu předveším UAE a Movistaru.

První útok přišel v nejprudších pasážích od jezdců UAE Großschartnera a Formola, jimž stačili pouze Guerreiro a Buitrago. Rakušan v závěru trošku zaostal, takže na vršek, kde byla prémie, pro kterou si dojel Guerreiro, přijela trojice o 45 sekund dříve než další osmičlenná skupina s dvěma borci Movistaru a Cofidisu a 1:20 před početnější s Milanem. Großschartner se ale rychle do čela vrátil, což bylo mimořádně důležité, protože se hodně staral o to, aby nebyli zezadu dostiženi. Nejvíc se šetřil Buitrago.

Když se přiblížil cíl na dohled, začali si nastupovat. První to zkusil Formolo, hned na to kontra atak předvedl Buitrago, ale vše si dokázal pokrýt především Guerreiro, který byl také nakonec první na pásce.

Už před etapou měl z této čtveřice nejlepší čas, byť rozdíl byl vteřinový, a i v průběhu rozhodujících momentů dnešní etapy ukázal největší sílu, takže se zaslouženě dostal do čela průběžné klasifikace. Suverénní vítězství Movistaru stvrdili na 4. a 5. místě Will Barta a Gregor Mühlberger.

Zdeněk Štybar dokončil etapu na 26. místě se ztrátou +1:15, Karel Vacek na 38. +1:35 min. a Pavel Bittner na 69. +5:13 min.

Jonathan Milan udržel dres nejlepšího v bodovací soutěži, Buitrago od něj převzal dres pro nejlepšího mladíka.

Zítra je na programu závěrečná etapa. Měří 143 km a je jen mírně zvlněná (910 metrů). Zhruba 40 km před cílem se cyklistům postaví do cesty 10km šotolinový úsek.

Rozhodnuto ještě není, stát se může cokoli, ale Movistar zatím vypadá, že je schopen své pozice obhájit.