Vacek podal stabilní výkon, své síly si rozložil téměř perfektně. Už na prvním mezičasu na Dumfries Avenue byl desátý se ztrátou 17 sekund na mistra Evropy Aleca Segaerta. Do cíle dorazil v šestém nejlepším čase průběžného pořadí a první desítku udržel až do konce.

Belgičan Segaert začal velmi rychle, byl o vteřinu lepší než Leo Hayter a o sedm sekund lepší než Søren Wærenskjold. Právě vysoký Nor si však nejlépe rozložil síly a nakonec zvítězil.

Nejrychlejším mužem v první vlně byl Dán Carl-Frederik Bevort, kterého později přeskočil Hayter o 15 sekund. Brit začal hodně zostra, ale postupně mu docházely síly a v posledním úseku byl horší než Bevort. Nakonec v horkém křesle nejrychlejšího závodníka vydržel nejdéle, porazili ho až dva největší favorité. Wærenskjold byl rychlý na rovině, v kopci i v zatáčkách a ušetřil dost na poslední kilometry závodu. Na druhém mezičasu ztrácel pouze 3 sekundy na vedoucího Haytera, na třetím mezičasu při druhém výjezdu na vrcholu stoupání byl už nejrychlejší a to s výrazným náskokem 9 sekund před Segaertem.

A rychlejší než Segaert byl i v závěrečném úseku před cílem. Belgičan dorazil do cíle se ztrátou 16 sekund. Norové díky tomu slaví druhý duhový dres, po Tobiasi Fossovi. Titul obhájil tým Uno-X, za který loni jezdil poslední šmapion Johan Price-Pejtersen a kde letos působí Wærenskjold. Nor měl poslední šanci na zisk titulu U23, od příštího roku už bude v kategorii elite.

"Abych byl upřímný, jsem trochu rozklepaný," přiznal nový mistr světa po skončení závodu. "Je to můj poslední rok v U23 a věděl jsem, že ze sebe musím vydat to nejlepší. Cítím se trochu prázdný, je to velká úleva. Z vítězství mám velkou radost." Skvěle zvládl také průjezdy všech zatáček, kde se dalo pár vteřin ušetřit. "Hodně jsem hrál Formuli 1 na PlayStationu, tam jsem se to natrénoval," smál se. "Věděl jsem, že musím být rychlý v zatáčkách. Dostal jsem také tip od Tobiase Fosse, říkal, abych se pošetřil na stoupání a ve sjezdech si trochu oddechl. Také proto, abych ušetřil trochu energie na poslední kolo." 

Tato taktika vyšla Fossovi a vyšla také Wærenskjoldovi. V horkém křesle trpěl, protože Segaert nebyl na mezičasech vůbec daleko. "Měl jsem obavy, protože měl dobrý start. Ale věděl jsem, že jsem zajel dobrý poslední okruh. Prošlo mnou spousta emocí. Myslíte si, že budete druzí, že prohrajete, a pak si zase říkáte, že možná vyhrajete. Je to nahoru a dolů. Ale když jsem v televizi viděl červená čísla, hodně se mi ulevilo."

Hayter udržel bronzovou medaili, o 9 sekund porazil Novozélanďana Logana Currieho a o 15 sekund pátého Němce Michela Heßmanna. Vůbec se nedařilo Nizozemcům, Mick van Dijke na nejlepší nestačil. navíc musel měnit kolo a obsadil osmnáctou příčku. Až na 24. místě skončil Axel van der Tuuk. 

Vackovi se podařilo porazit některé favority, skončil lépe než Fran Miholjevič a vylepšil patnácté místo z evropského šampionátu. V cíli byl o 1:03 horší než Wærenskjold.