Karel Vacek byl před startem 20 kilometrů dlouhého individuálního chronometru velkým favoritem. V posledních týdnech se mu v časovkách dařilo, mezi nejlepšími dokončil na prestižních etapových závodech Závod míru juniorů, Tour du Pays de Vaud a Saarland Trofeo. „Hodně jsem se časovce věnoval v tréninku a zlepšil se. Na Saarland Trofeo jsem zajel nejlepší časovku v životě. Na Mistrovství republiky si jedu pro titul,“ říkal sebevědomý Vacek už před startem závodu. 

A podařilo se. Na velmi těžké trati dosáhl o 30 sekund lepšího času než druhý Petr Kelemen, jeho kolega z národního týmu. Na třetím místě s odstupem 37 sekund dokončil Tomáš Kopecký, český cyklokrosový reprezentant a medailista Mistrovství světa. 

Pro Vacka je to první český titul mezi juniory a po závodě byl spokojený: „Byla to velmi těžká časovka. Ale takové mi sedí. Před cílem jsem si spletl trať a ztratil možná 20 sekund, naštěstí jsem měl náskok a stačilo to i tak na vítězství. Jinak se mi jelo dobře, ale uznávám, že to celkově nebyl můj nejlepší výkon v časovce v této sezóně.“   

Vacek se postaví také na start silničního závodu v Plzni, který začíná v sobotu v 15 hodin. „Silniční závod je samozřejmě takticky o něco složitější a chtěl bych, aby vyhrál někdo z národního týmu,“ dodal Vacek k vrcholu domácí juniorské sezóny. 

Foto Josef Vaishar/cycling.photography