Michael Valgren využil v italské klasice Okolo Toskánska kolektivní převahy svého týmu EF Education Nippo. Dánský cyklista zaútočil na rovině před cílem v Pontedeře a dojel s velkým náskokem před skupinou pronásledovatelů. 

Celek EF Nippo byl aktivní už v průběhu etapy. Závodníci museli zdolat dva výjezdy na Monte Sera, více než 8 kilometrů dlouhé stoupání. V prvním výjezdu pelotonu odjeli Kolumbijci Sergio Higuita a Rigoberto Urán společně s Italem Lorenzem Rotou (Intermarché - Wanty - Gobert). 38 kilometrů před cílem, v rovinatém úseku mezi dvěma stoupáními Monte Sera byli dostiženi, ale EF Nippo mělo početné zastoupení v popředí závodu. 

V samotném druhém výjezdu na Monte Sera opakovaně útočili dobří vrchaři, kteří se snažili zbavit rychlejších soupeřů. Vpředu se držel také Jan Hirt (Intermarché - Wanty - Gobert). Rafal Majka (UAE Emirates) pokrýval útoky soupeřů a chránil pozici Diega Ulissiho (UAE Emirates), který byl lídrem sestavy a ideálním kandidátem na spurt malé skupiny. Majka ovšem dostal volnou ruku a před vrcholem ujel společně s Lucou Wackermannem (EOLO - Kometa), kterého ještě před samotnou vrchařskou prémií utrhl a pokračoval sám. 

Ve sjezdu byl však velmi brzo dostižen Neilsonem Powlessem (EF Nippo). Američan zaútočil ve sjezdu a pokračoval i na rovině. Doskočil si ho Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers) a následně i zbytek skupiny. Bylo jasné, že přijdou další útoky. Do cíle zbývaly už jen rovinaté kilometry a v první skupině neměl nikdo příliš početné zastoupení. Jezdci EF Nippo zde byli tři a bylo jen logické, že to Michael Valgren 14 kilometrů před cílovou páskou zkusil. 

A vyšlo mu to zcela podle plánu. Skupina za ním se zastavila, jediným závodníkem, který udržoval tempo, byl Rafal Majka pro Diega Ulissiho. Tým Gazprom - RusVelo měl ve skupině tři jezdce, včetně velmi rychlého Marca Canoly, ale ve sjíždění Valgrena nepomohl. Diego Ulissi se v jednom z posledních krátkých stoupání 11 kilometrů před cílem pokusil skupině ujet a dostihnout Valgrena, ale ten měl už 25 sekund náskoku a Ulissimu to nemohlo vyjít. 

Ze skupiny, která se postupně rozšiřovala o odpadlé závodníky vracející se zpět, útočili další jezdci. Ale nikdo neujel a Valgrenův náskok rostl. Až těsně před cílem unikl Alessandro De Marchi startující v dresu italského národního týmu a dojel si pro druhou příčku s odstupem 1:13 za Valgrenem. Ve skupurtu skupiny byl podle očekávání nejrychlejší Diego Ulissi a doplnil Valgrena a De Marchiho na stupních vítězů. Čtvrtý skončil Lorenzo a pátý Davide Villella (Movistar).

29letý Dán vyhrál naposledy na jaře 2018 klasiku Amstel Gold Race. V dalších letech se mu nedařilo navázat na svá nejlepší léta, ale už je zpět. Valgrenovo vítězství ještě zvýšilo očekávání dánských fanoušků před světovým šampionátem. Osmičlenný dánský tým patří k nejsilnějším na světě. Kromě Valgrena jsou nominováni klasikáři Mads Pedersen a Kasper Asgreen a také Magnus Cort, který na Vueltě vyhrál tři etapy. Ve formě jsou také Andreas Kron a Mikkel Honoré, které doplní Mikkel Bjerg a Mads Würtz Schmidt.