Wout van Aert patří už několik let mezi top 5 nejlepších cyklistů světa, ale v průběhu své bohaté kariéry vyhrál zatím jen jeden monument. A to prostě není dost. Chce to však změnit a kvůli vítězství na Flandrech a Roubaix udělá vše, co bude jen možné. „Jsou samozřejmě mými velkými cíli," netají se. „Už mám v hlavě, jak přistoupím k přípravě na klasiky," řekl Van Aert na tiskové konferenci svého týmu.

„Za vítězstvím v těchto dvou monumentech se budu i nadále honit. Ale v takový den musí jít všechno dohromady." A to mu letos nevyšlo, ačkoliv na začátku jarní sezóny byl ve skvělé formě. „Loni jsem měl ve správný čas správnou kondici, ale pak jsem se nakazil koronavirem," vzpomíná na smolný průběh jarní sezóny. Vyhrál klasiky Omloop Het Nieuwsblad a E3 Prijs, ale před vrcholem sezóny onemocněl a na Flandry vůbec nenastoupil. Jen díky změně kalendáře, kdy týden po Flandrech byl na programu Amstel Gold Race místo Roubaix, mohl startovat na Pekle severu a připsat si aspoň druhé místo. Po nemoci nebyl v ideální kondici, takže to bylo maximum možného. 

Van Aert přesto po většinu roku patřil k nejlepším závodníkům, dařilo se mu všude, jenže to nejdůležitější, jedno velké monumentální vítězství, či titul mistra světa, nezískal. „Možná příští rok nasbírám méně umístění v první desítce, ale tu velkou rybu chytím," říká k tomu. 

Už dnes je zřejmé, že bude velkým favoritem všech dlážděných jarních klasik. I díky podpoře týmu, který byl mimořádně silný už letos, ale po příchodu Dylana van Baarleho je ještě lepší. Vítěz Roubaix by měl být druhým lídrem Jumbo-Visma. „Na závodění s Van Baarlem se opravdu těším. Myslím, že se velmi dobře doplňujeme." Van Aert se větší konkurence uvnitř vlastního týmu nebojí. „Rozhodne situace v závodě. Je důležité, aby vyhrál někdo z našeho týmu. To může znít trochu otřepaně, ale tak to prostě je." 

A když to nevyjde na jaře, je tu ještě možnost nápravy na světovém šampionátu, který se v příštím roce koná netradičně v létě, brzo po skončení Tour de France. Velký šampionát ve Skotsku bude kombinovat různé cyklistické disciplíny, kromě cyklokrosu. Kvůli změně termínu se mluvilo o možnosti vynechat Tour de France a vyzkoušet italské Giro. To se však v případě Van Aerta zdá nepravděpodobné, Jonas Vingegaard ho bude na Tour potřebovat. „Tour a poté světový šampionát je program, která se určitě dá zvládnout. Mistrovství světa se příští rok jede dva týdny po Tour, takže je to obtížná kombinace. Ale rozhodně je to možné."

Možná zkusí i gravel 

Nnyí se Van Aert připravuje na začátek cyklokrosové sezóny, začne 4. prosince v Antverpách. „V Antverpách nenastoupím na stejné úrovni jako loni," mírní belgický mistr očekávání. Před rokem vyhrál hned při prvním startu a cyklokrosům dominoval i v dalších týdnech. „Vlastně jsem chtěl závodit už v Kortrijku, ale myslím, že na to ještě nejsem připraven. Kvůli nemoci a delšímu odpočinku nejsem tak daleko, jak bych si přál," přiznává v rozhovoru pro belgickou Sporzu. „Musel jsem brát antibiotika. Proto jsem přípravu začal na nižší úrovni."

Ale ani to Van Aerta neznervózňuje. Zimní sezónu směřuje ke světovému šampionátu. „V posledních týdnech jsem trénoval dobře, ale je těžké odhadnout, jak dopadnu v prvním závodě. Samozřejmě doufám, že budu co nejdříve bojovat o vítězství, zejména o Vánocích. První krosy považuji za rozjezd. Doufám, že se brzo dostanu do formy a budu se před mistrovstvím světa zlepšovat."

Ale cyklokros není jediná doplňková disciplína, o které uvažuje, zalíbilo se mu také mistrovství světa v gravelu. To letos vyhrál cyklokrosař a silničář Gianni Vermeersch a Van Aert by se určitě ihned zařadil k favoritům na titul. „Závod jsem sledoval v televizi a líbil se mi. Mistrovství světa se samozřejmě pořádá poměrně pozdě v silniční sezóně, ale na druhou stranu si myslím, že tento závod o titul je méně stresující než ostatní velké cíle. Je to krásný sport. Pozitivně mě překvapilo, kolik pozornosti se tomuto světovému šampionátu dostalo. Myslím, že gravel má velkou budoucnost."

„Vím, že příští rok se bude mistrovství světa v gravelu konat opět v Itálii a následující rok v Belgii. Možná se ho v příštích letech zúčastním. Ale bude to pro mě hlavně zábava," dodává.