Na startu se neobjevil ani Mathieu van der Poel (Alpecin/Deceuninck), jasný vítěz dvou posledních závodů, který odjel za tréninkem do tepla na Costa Bravu. Wout van Aert (Jumbo/Visma) se ve svém druhém cyklokrosu zimy ale i tak pořádně nadřel. V prvním okruhu nejdřív chytil smyk a musel sesednout z kola. A pak se mu ještě u depa namotal do zadního kola ručník, zlomil přehazovačku a musel se vracet pro nové kolo. Na stupních vítězů pak inkriminovaným hadrem mával divákům… 

Brzy se totiž dotáhl do silné skupinky „sedmi statečných“ na špici. Tam se zpočátku hodně snažil Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen), který nechce vzdát plány na obhajobu celkového prvenství, a také Tom Pidcock (Ineos Grenadiers), ten zase na téměř domácí půdě hrdě ukazoval duhový dres i bicykl. Jenže v předposledním okruhu se už oklepaný Van Aert drsně nacpal jako první do písečné pasáže a tady zaútočil! Brzy odjel a po zbytek kola získal dvacet vteřin. 

„Tohle je pravý čistý cyklokros,“ radoval se Van Aert. „Byl to vzrušující závod, trať se měnila každou chvíli, skvělí fanoušci, jsem hrdý. Teď mohu říct, že jsem v Irsku neprohrál žádný závod,“ usmíval se. „Bylo to ale hodně těžké, hlavně psychicky. Ale musíte zachovat klid, stát se může cokoliv. Měl jsem štěstí, že jsem si té přehazovačky všiml a stihl se vrátit,“ dodal. Při startu z druhé řady měl už v počátku hodně obtížnou cestu vpřed.

Na druhou pozici se propracoval Laurens Sweeck (Crelan/Fristads), letošní lídr světového poháru. Ostatní už jeli jen o třetí místo, to nakonec získal Pidcock. Opravdu sedřený Van Aert tak získal svůj čtrnáctý triumf ve světovém poháru, celkem 75. cyklokrosový! Sweeck navýšil vedení o dalších 11 bodů. A Pidcock? Tentokrát aspoň nepadal. Iserbyt dojel až sedmý, kromě jistot Van der Haara a Vanthourenhouta ho předstihl ještě zlepšující se Jens Adams (Chocovit). Michael Boroš drží celkově 14. místo (76 bodů).

Při další absenci mohutné sestavy nizozemských šampionek Brand, Alvarado, Vos i nastupující Van Anrooij zbyly jen dvě vážné uchazečky o vítězství. Obě „dvacítky“ Fem van Empel (Pauwels Sauzen) a Puck Pieterse (Alpecin/Deceuninck), tak jako v posledních závodech, teď to byl jejich 44. vzájemný souboj, posledních dvacet mělo bilanci 10:10.

V nekonečném blátě se pečlivě hlídaly a mírně testovaly. Pieterse v úvodu spadla a měla potíže s řetězem. S blížícím se finále však věděla, že musí něco zkusit, neboť ve spurtu bývá horší. Jako obvykle přeskočila v sedle obě překážky, její soupeřka je pro jistotu přeběhla. To ale nestačilo. Van Empel přidala, prosmýkla se do čela a souboj ve finiši už nepřipustila. Vyhrála letos už šestý světový pohár z devíti, k tomu získala titul mistryně Evropy!

Třetí místo a tím i stupně vítězů poprvé v sezoně vychutnala Denise Betsema (Pauwels Sauzen), která se posunula na třetí pozici i v celkovém pořadí. Nejlepší výsledek kariéry zaznamenala na pátém místě Marie Schreiber (Tormans) z Lucemburska. Nejlepší výsledek sezony, při přece jen chudší účasti, udělala sedmým místem bývalá francouzská mistryně světa (v cyklokrosu, současná na horských kolech…) Pauline Ferrand-Prévot (Ineos/Grenadiers). Ukázaly se i dvě neteře legendárního irského silničního šampiona Stephena Roche, Stephanie skončila 27. a Annie 30.

Světový pohár pokračuje už v sobotu na sněhu ve Val di Sole v italském Trentinu.