8. etapa Tour de France s ezdála být ideální pro dlouhý únik, ale opět to uprchlíkům nevyšlo. Velký podíl na tom měl pád v začátku etapy, který zastavil snahu jezdců dostat se do úniku a rozhodl o tom, že se podaří odjet pouze trojici jezdců. Fred Wright (Bahrain Victorious), Mattia Cattaneo (Quick-Step Alpha Vinyl) a Frederik Frison (Lotto Soudal) byli úspěšní, ale v tak malé skupině museli utrácet příliš mnoho sil a byli pro peloton snadno kontrolovatelní. 

Do pádu na začátku etapy se zapletl Tadej Pogačar (UAE Emirates), také David Gaudu (Groupama - FDJ), Nairo Quintana (Arkéa Samsic) a Romain Bardet (DSM). Ale nikomu se nic nestalo a rychle se vrátili do pelotonu. Pro Pogačara dnešní etapa nezačala vůbec dobře také z dalšího důvod. Pozitivní test na covid donutil vzdát Vegarda Stakjeho Laengena, tempaře a domestika týmu UAE Emirates. Covid zastavil také Geoffreye Boucharda (AG2R Citroen) a v průběhu etapy vzdali Kevin Vermaerke (DSM) a Gianni Moscon (Astana Qazaqstan). Zdravotní problémy má také Ben O'Connor (AG2R Citroen), který v průběhu etapy navštívil vůz lékaře závodu. 

Stahovat dlouhý únik pomáhaly týmu UAE Emirates také konkurenční celky BikeExchange - Jayco a Jumbo - Visma. Frederik Frison odpadl z čelní skupiny poměrně brzo a už 56 kilometrů před cílem byl dostižen pelotonem. Cattaneo a Wright bojovali víc. Angličan Wright vydržel nejdéle, dostižen byl zrychlujícím pelotonem až v cílovém pětikilometrovém stoupání k olympijskému stadionu. 

Poslední kilometry před vjezdem do Lausanne byl hodně hektické kvůli spoustě ostrůvků a dalších překážek na silnici. Pogačar neměl před vjezdem do stoupání dobrou pozici, ale hned na začátku stoupání si najel na úplné čelo a poté před sebe pustil Patricka Konrada (BORA hansgrohe) a Rafala Majku (UAE Emirates). Majka opět oedvedl v cílovém stoupání nejvíce práce a Pogačar měl ve sprinterském dojezdu dobrou pozici. 

Ve spurtu rychle zapadl za Michaela Matthewse (BikeExchange - Jayco), ale mnohem vyšší rychlostí se kolem obou prohnal Wout van Aert (Jumbo - VIsma) a vyhrál druhou etapu letošního ročníku Tour de France. V čase vítěze dojeli také ostatní favorité na celkové pořadí, takže Pogačar získal aspoň 4 bonusové sekundy a navýšil vedení před Jonasem Vingegaardem (Jumbo - Visma) na 39 sekund. Třetí Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) ztrácí 1:14.

"Samozřejmě, že z toho mám obrovskou radost," řekl vítěz v prvním rozhvooru v cíli etapy. "Závěrečné stoupání bylo pro mě obtížné. Mělo 4,5 kilometru a 4 %, ale s rovinatým úsekem. Na některých místech to bylo opravdu strmé. Když UAE Emirates zaútočili, musel jsem se zmáčknout, abych se udržel Pogačara. Když se to v cíli srovnalo, věděl jsem, že musím zůstat za ním, dokud nezačnu spurtovat."

Van Aert navýšil svůj náskok v bodovací soutěži, má už 264 body a druhý Fabio Jakobsen (Quick-Step Alpha Vinyl) ztrácí 115 bodů. V boji o zelený trikot je už téměř rozhodnuto. Magnus Cort (EF Education - EasyPost) drží vedení ve vrchařské soutěži, před Pogačarem má náskok jediného bodu.