Vítr způsobil velké změny v celkovém pořadí Tour de France. Desátá etapa měla být klidná a zakončená soubojem sprinterů, ale silný vítr a terezíny na posledních 50 kilometrech zpsůobil ztrátu hned několika favoritů. Tým EF Education First se opakovaně snažil rozjet terezín, ale větší dělení nastalo až po útoku Juliana Alaphilippa a jeho týmu Deceuninck - Quick-Step.

K Deceunincku se přidal i tým Ineos, protože ve druhé skupině zůstalo několik vážných soupeřů, zatímco Geraint Thomas a Egan Bernal se udrželi vepředu. Zůstali zde i Nairo Quintana (Movistar), Dan Martin (UAE Emirates), Steven Kruijswijk (Jumbo - Visma), Adam Yates (Mitchelton - Scott), Enric Mas (Deceuninck - Quick-Step), Romain Bardet (AG2R La Mondiale), Emanuel Buchmann (BORA - hansgrohe), Patrick Konrad (BORA - hansgrohe) a také Roman Kreuziger (Dimension Data) a další závodníci, včetně sprinterů.      

Naopak Thibaut Pinot (Groupama - FDJ), Jakob Fuglsang (Astana), Richie Porte (Trek - Segafredo), Rigoberto Uran (EF Education First) ztráceli. Kvůli pádu v čelní skupině se propadl i Mikel Landa (Movistar) a ještě větší problémy měl George Bennett (Jumbo - Visma). Novozélanďan jel do auta pro bidony a když se začalo závodit, skončil až ve třetí skupině.       

Pinot a spol. se snažili ztrátu stáhnout a skoro se jim to podařilo, chvíli byl odstup jen deset skupin, ale poté rozestup narůstal. V cíli ztratili přesně 1:40 na první supinu. Mikel Landa dojel s odstupem 2:09, stejně jako Giulio Ciccone (Trek - Segafredo). Smolař Bennett se po marné sólové snaze propadl až do poslední skupiny a ztratil skoro deset minut. 

V celkovém pořadí se toho změnilo hodně. Julian Alaphilippe je stále první, ale na druhé místo se posunul Geraint Thomas. Velšan ztrácí 1:12, třetí Egan Bernal ztrácí 1:16 a oblékl bílý dres nejlepšího závodníka do 25 let. Thibaut Pinot spadl z třetí příčky až na jedenáctou pozici s odstupem 2:33. Ještě mnohem hůř je na tom Jakob Fuglsang. Dánský cyklista si pohoršil o sedm příček a na šstnáctém místě ztrácí 3:22 a na Thomase 2:10.      


Van Aert slaví první triumf

Také se však jelo o etapu. A sprinteři si nakonec opravdu zaspurtovali, ale všechny zaskočil klasikář a cyklokrosař Wout van Aert (Jumbo - Visma). Belgický cyklista začal ve stoupajícím dojezdu spurtovat brzo a udržel za sebou i Eliu Vivianiho (Deceuninck - Quick-Step) a Caleba Ewana (Lotto Soudal). Na čtvrtém místě dokončil Michael Matthews (Sunweb), který měl velkou týmovou podporu, ale rychlostně nestačil. Pátý Peter Sagan (BORA - hansgrohe) se nechal zavřít a musel soupeře objíždět, přesto je stále jednoznačně první v bodovací soutěži.    

Wout van Aert byl svým vítězstvím upřímně překvapený a dojatý: "Omlouvám se, ale nemůžu uvěřit tomu, že jsem vyhrál etapu Tour de France. To je nade všechno. Objevil jsem tento závod v posledních deseti závodech. Vyhrát při první účasti je neuvěřitelné. Bylo to docela nervózní v závěru. Naštěstí jsme zůstali vepředu se Stevenem Kruijswijkem a Dylanem Groenewegenem. Začal jsem spurtovat 250 metrů před cílem a bylo to těsné s Vivianim, ale jeden centimetr stačí, když jsem vyhrál."   

Foto Sirotti