Wout van Aert má za sebou úspěšnou sezónu v terénu, ale ty největší cíle letošního roku na něj teprve čekají. Začne obhajobou vítězství na Strade Bianche, svém nejoblíbenějším závodě. „Tento závod jsem jel třikrát a byl jsem třikrát na stupních vítězů, takže si myslím, že mi dost sedí. Po cyklokrosech jsem odjel na vysokohorské soustředění až minulý týden a nejlepší je tam strávit tři týdny, proto zmeškám úvodní víkend a Omloop Het Nieuwsblad a Kuurne. Pro Vláma je to obtížné rozhodnutí, ale pro sportovce je to nejlepší rozhodnutí. Po loňském přerušení sezóny jsem vyhrál Strade pouze i bez závodů v nohách. Takže se letos pokusím o totéž," říká pro RTBF.be.

Strade je velmi těžký závod a kvůli štěrkovými sektorům musíte kombinovat techniku a sílu. Všechny kopce jsou tvrdé a ne příliš dlouhé. Když jsem jel poprvé, byl jsem motivovaný, ale nebyl jsem vůbec připraven. Hned jsem zajel třetí místo, takže se pro mě stal jedním z oblíbených závodů. Byl to můj první skvělý výkon ve World Tour,“ vzpomíná Van Aert.

Strade Bianche ale samozřejmě není vrcholem sezóny 2021. Trojnásobný mistr světa v cyklokrosu především chce duhový trikot i ze silničního závodu. Mám vybrané tři vrcholy, kdy chci být ve své nejlepší kondici. Pokud si však musím vybrat jeden cíl, řekl bych mistrovství světa v Belgii, v Lovani. Bude to taková klasika s malými kopci a dlažbou. Takže mám šanci. Ale také chci vyhrát jarní klasiku. A chci s týmem objet dobrou Tour de France. Myslím, že to jsou tři velké cíle, ale pokud si musím vybrat jeden, řekl bych mistrovství světa v Belgii."

„Cílem je zopakovat loňské úspěchy a něco přidat. Na mistrovství světa a Kolem Flander jsem skončil druhý, prohrál jsem, ale i tak to byly dobré výkony. V roce 2020 jsem měl dojem, že se splnilo všechno, co jsem chtěl. Stále mám spoustu snů, ale myslím, že bude obtížné dosáhnout lepších výsledků. Vyhrávat každý rok monument a etapy na Tour, to by bylo dobré,“ dodává.

Od Van Aerta se letos očekává útok na zelený dres na Tour de France. Dokonce i tým Jumbo - Visma přiznal, že Belgičan bude mít v příštím ročníku více volnosti, aby se mohl prát o body. I když se Primož Roglič pokusí vyhrát celkové pořadí. Van Aert ale očekávání mírní. Bude především domestikem a také chce být v dobré formě na Olympijských hrách, které jsou necelý týden po skončen Tour de France. Zelený trikot tak bude na pořadu nejspíš až v roce 2022. 

„Na Olympiádě chci uspět v časovce, v silničním závodě ne. Trať je velmi tvrdá. Takže si myslím, že časovka je moje nejlepší příležitost získat medaili. Hry jsou něco jedinečného. Zelený dres také, ale o rok později bude příležitost získat další zelený dres.“