Belgický klasikář patří každoročně k favoritům nové italské klasiky. Dvakrát už byl blízko vítězství, nejblíže pravděpodobně v roce 2015, kdy prohrál pouze se Zdeňkem Štybarem. O dva roky později byl zase druhý, tentokrát za Michalem Kwiatkowskim. Loni jeho výkon stačil na šesté místo. A letos chce smůlu zlomit. 

"Strade Bianche je jedním z mých oblíbených závodů, takže je zvláštní, že je to první závod při návratu. Většinou zde zajedu dobře a doufám, že se to podaří i letos. Během karantény jsem si udržel motivaci a po soustředění v Livignu cítím, že jsem ve formě. Okolnosti jsou samozřejmě jiné než obvykle a vedro bude důležitým faktorem, tak jsem na to snad připraven."

Podle Fabia Baldata, zkušeného sportovního ředitele týmu CCC, je Van Avermaet jasným lídrem polské sestavy. "Greg Van Avermaet je naším nezpochybnitelným lídrem pro Strade Bianche. Sedmkrát dojel v první desítce a dvakrát na pódiu. Strade Bianche je těžký závod i v normální sezóně, ale letos to bude šok, kvůli vedru a několikaměsíční pauze. Je těžké předvídat, co se stane, ale jdeme do závodu se sebevědomím. Greg a jeho klasikářská skupina má za sebou vysokohorské soustředění a jejich forma je dobrá. Hlavně jsme rádi, že jsou závody zpět a vděční, že to můžeme dělat." 

CCC nasadí sedm závodníků na start Strade Bianche. Kromě Van Avermaeta jsou v nominaci také Alessandro De Marchi, Simon Geschke, Jonas Koch, Michael Schär, Gijs Van Hoecke a Nathan Van Hooydonck. 

Van Avermaet nastoupí i na start nové jednorázovky Gran Trittico Lombardo. Jede se v pondělí 3. srpna. "Jsem zvědavý na Gran Trittico Lombardo. Bude zajímavé objevit nový závod a myslím, že mi bude vyhovovat. Užiju si každý moment, protože se už nemůžu dočkat závodění."