Sedmadvacetiletý Nizozemec byl pro téměř každého největším favoirtem Roubaix. Vždyť loni při svém debutu skončil třetí a letos byl v lepší kondici. Jenže v průběhu závodu to nebylo ono. Van der Poel byl nezvykle pasivní, pouze reagoval na útoku soupeřů a nakonec mu čelo závodu ujelo a do cíle se dostal an 9. místě. "Doufal jsem v dobrý výslede, ale když to zhodnotím, mohu být velmi spokojený," řekl v cíli. "Rozhodně jsem neměl nohy, v jaké jsem doufal. Byl to trochu zvláštní závod."

Van der Poel od začátku závodu tahal za kratší konec provazu. Když INEOS Grenadiers rozjel na začátku závodu terezín, byl vzadu a nic takového neočekával. "Nepanikařil jsem, i když jsem nevěděl, jestli se vrátíme dopředu. Bylo to zvláštní, protože jsem neměl pocit, že by peloton jel na terezínu. Ale byl jsem trochu pozadu a najednou mi polovina pelotonu ujela. Nakonec jsme se ještě dostali do dobré situace díky nesmírně silné týmové spolupráci, ale dnes jsem neměl nohy."

Van der Poel navzdory všem očekáváním naskočil po zranění zad do klasikářské sezóny a zvládl Sanremo, Dwars door Vlaanderen, Flandry, Amstel a Roubaix. Dwars door Vlaanderen a Kolem Flander vyhrál, čekalo se, že mezi nejlepšími bude i v Roubaix. Jenže už byl unavený. "Všechno, co jsem letos na jaře mohl jet, byl bonus. Bylo to mnohem lepší, než se očekávalo. Člověk samozřejmě stále doufá v pěkné Roubaix, ale když to zhodnotím, mohu být velmi spokojený. Deváté místo byl maximem, čeho jsem mohl dosáhnout. Na konci jsem byl opravdu mrtvý."

V plánu je poprvé dokončit Grand Tour

Nyní se soustředí na Giro d'Italia. Italský třítýdenní etapák ještě nikdy nejel, vždyť ve 27 letech zatím neobjel žádnou Grand Tour. Loňskou Tour de France opustil už po 8. etapě. Jeho soupeři na velkých klasikách mají za sebou bezpočet třítýdenních etapáků, i mnohem mladší Tom Pidcock už stihl celou Vueltu. "Pojedu s výhledem do budoucna."

V rozhovoru s Wielerflits.nl přiznal, že ještě před rokem a půl ho Grand Tours nelákaly. V loňském ročníku Tour de France jim ale přišel na chuť. Vyhrál 2. etapu a několik dní vezl žlutý trikot. Přesto je start v Itálii docela překvapivý. "Bylo to také napůl na mou vlastní žádost. Giro se mi líbí. Myslím, že pro mě bude do budoucna určitě dobré objet třítýdenní závod. Pro můj vlastní vývoj. Zvlášť když vidíte, jaké jsem teď měl jaro. Moc jsem toho nejel."

Van der Poel věří, že dlouhý etapový závod ho posune výkonnostně dál: "Dodá mi možná o trochu větší základnu a budu o trochu silnější. Musím na sobě ještě zapracovat. Ještě jsem neobjel žádnou velkou tour, a to je mi 27 let. Všichni vždycky říkají, že na Grand Tour se člověk zlepší, tak jsem zvědavý."