Van der Poel by se rád podíval až na Champs Elysées, což se mu zatím nepodařilo, protože v roce 2021 opustil Tour de France předčasně kvůli přípravě na Olympijské hry a loni kvůli příliš velké únavě po Giro d'Italia. Kromě dokončení Tour de France by chtěl vyhrát další monument. Na jaře bude mít tři pokusy. "Flandry potřetí by byly hezké, ale chci taky získat další monument," říká Van der Poel. 

Právě teď se připravuje s týmem Alpecin-Deceuninck ve Španělsku, v hotelu s pokoji simulujícími vysokohorské prostředí. Jeho cílem je dostat se do lepší formy před světovým šampionátem v cyklokrosu, protože zatím na Van Aerta nestačí. Ale už myslí především na klasiky a do stejného hotelu se sem v únoru vrátí. Kromě tréninku řeší také bolavá záda, která ho omezují už od předloňského léta. "Od olympijských her v Tokiu to řešíme. Je to nahoru a dolů a to mě docela frustruje. Když nesedím na kole, necítím žádnou bolest. Loni v zimě mě záda bolela pořád. To samo o sobě je dobré znamení, ale i tak je frustrující, když nemůžete jezdit naplno během krosové sezóny. Je to jedno z nejhorších zranění v mé kariéře, protože jsme nenašli příčinu. Odpočinek a posilování svalů je v tuto chvíli jediným řešením. Když jezdím na kole pomalu, je to v pohodě, ale chci být zase schopen vyrazit na hodinu do terénu naplno."

Sezónu na silnici začne na Strade Bianche a v Itálii zůstane i poté, vrátí se na Tirreno-Adriatico a Milán-Sanremo. Potom už jsou na řadě dlážděné klasiky, Nizozemec ještě neupřesnil všechny konkrétně, ale monumenty Kolem Flander a Paříž -Roubaix jsou jisté. Lutych-Bastogne-Lutych neplánuje, jarní sezónu ukončí po Roubaix a letní zahájí na Okolo Švýcarska, jako finální závodní přípravu před Tour de France. "V letošní sezoně se chystám jít stejnou cestou jako před dvěma lety. Nejprve italské závody, pak belgické jaro a po vysokohorském tréninku Švýcarsko a Tour," vysvětluje.

A ujít si nenechá ani silniční světový šampionát ve skotském Glasgow. Ten je letos už 6. srpna a v Glasgow se sejdou skoro všichni nejlepší cyklisté ze všech disciplín. Není jasné, co to znamená vzhledem k jeho ambicím na horských kolech. Zatím se svého snu o zlaté olympijské medaili v cross-country nevzdává. "Do léta příštího roku budu určitě jezdit na horském kole. Na olympiádě v Paříži chci být znovu u toho. Potom se spíš těším na Cape Epic. Rozhodně tam chci jet."

Mistrovství světa na silnici je třetím velkým vrcholem jeho sezóny a následuje hned po Tour. "Mým letošním velkým cílem bude dostat se do Paříže. To se musí podařit. A doufám, že po cestě získám nějaké vítězství. Trasa mistrovství světa mi bude určitě vyhovovat. Světový šampionát je každý rok velkým cílem a letos tomu nebude jinak."

Předběžný závodní program Mathieu van der Poela: 

4. března Strade Bianche
6.-12. března  Tirreno-Adriatico
18. března Milán-Sanrem
březen menší klasiky v Belgii
2. dubna Kolem Flander
9. dubna Paříž-Roubaix
11.-18. června Okolo Švýcarska
1.-23. července Tour de France
6. srpna MS v Glasgow