Platí totiž, že tým, který v průběhu sezóny nasbírá nejvíc bodů v závodech Europe Tour, musí dostat automaticky pozvánku od pořadatelů na všechny závody nejvyšší kategorie UCI. V letošním roce toto privilegium měl tým Total Direct Energie. 

Mathieu Van der Poel v dresu nizozemského a Dries De Bondt belgického mistra

Sice ještě probíhá španělská Vuelta, ale druhodivizní týmy, které na ni startují a mezi něž patří i Total Direct Energie, mají v aktuálním žebříčku Europe Tour takovou ztrátu, že je jen malá pravděpodobnost, že by mohly týmy na prvních dvou místech ještě ohrozit. 

Tím druhým týmem za Alpecin-Fenix je totiž francouzský Arkéa-Samsic a i on je v naději, že se mu dostane stejné výhody jako belgickému týmu. Se svými hvězdami Nairo Quintanou, Warrenem Barguilem a Nacerem Bouhannim má coby francouzský celek pozvánku na Tour de France tak jako tak téměř jistou, ale je v naději, že dostane pozvánky i na ostatní dvě Grand Tours. 

Nairo Quintana

Důvodem je skutečnost, že pokud je World Tour týmů 19, dostává pozvánku na závody World Tour nejlepší tým z Europe Tour, pakliže by jich bylo jen 18, pak se této pocty dostane prvním dvěma týmům. 

A je pravděpodobné, že v příštím roce může být jen 18 World Tour týmů, jelikož CCC nahradí belgický Circus-Wanty Gobert a NTT Pro Cycling možná ukončí existenci. Určitě ho totiž opustí hlavní sponzor a tuto domněnku podporuje i fakt, že tým již opouštějí i ti nejlepší závodníci. 

Michael Valgren, vítěz Omloop Het a Amstel Gold z roku 2018, odchází do EF, Ben O´Connor, vítěz etapy na právě skončeném Giru, do AG2R a Ryan Gibbons, který se letos nejvíc předvedl na Okolo Polska, kde se umístil třikrát do top ten, podepsal do UAE. A spekuluje se, že nadějný Samuel Battisetella odejde do Astany. Battistella patří mezi pouhých osm cyklistů, kteří mají aktuálně s NTT podepsánu smlouvu i na příští rok. 

Roman Kreuziger

Roman Kreuziger mezi nimi není. A jelikož se letos nemůže pochlubit téměř žádnými zajímavými výsledky – nejlepší je nejspíš 14. místo z jednorázovky Ardéche – a při jeho věku 34 let jsou namístě obavy o jeho další působení ve World Tour.    

Ani Petr Vakoč, letos reprezentující právě Alpecin-Fenix, zatím nemá oficiálně jistotu smlouvy na další rok. Na rozdíl od Romana Kreuzigera však letos na některé zajímavé výsledky dosáhl: 9. na Czech Tour i Okolo Lucemburska a 6. na Paris-Tours. Společně především s body za 3. místo na republikovém šampionátu sčítá za letošek celkem 221 UCI bodů, což je 7. nejlepší počet ze 27 členného kádru Alpecin-Fenix. 

Petr Vakoč

Na prvním místě Alpecin-Fenix v Europe Tour se samozřejmě nejvíce body podílí Van der Poel. Svých 2040 bodů nashromáždil hlavně za vítězství na Tour of Flanders a na BinckBank Tour, dále 6. místem na Lutych, 2. na Brabantském šípu, 4. na evropském šampionátu, 3. na Gran Piemonte, vítězstvím na nizozemském mistrovství, 9. na Gent-Wevelgem atd. Dalšími v řadě co se týče UCI bodů jsou pak Tim Merlier (745 bodů), Gianni Vermeersch (499) a Alexander Krieger (386). 

Téměř jistota pozvánek na všechny World Tour závody s sebou nese zájem o posílení týmu, který s tím již také začal. Zatím jde o čtyři borce a výhradně Belgičany: Jasper Philipsen přichází z UAE, Xandro Meurisse a Circus-Wanty Gobert, Edward Planckaert ze Sport Vlaanderen a Lionel Taminiaux z Bingoal. 

S tímto týmem a jeho posilováním se váže ještě jedna česká naděje. Jak jsme již informovali, letos se od podzimu stal stážistou v týmu Lubomír Petruš. A podle jeho slov, pokud by došlo na podpis smlouvy na příští rok, by s ním tým počítal především na náročné, kopcovité etapové závody. A takovými Grand Tours jsou. Tak budeme držet palce.

Lubomír Petruš v dresu Alpecin-Fenix na Okolo Slovenska