Poprvé od roku 2019 se bude závodit na plnohodnotné trati. Ročník 2020 byl kvůli pandemii covid-19 zrušen a loňský ročník byl provizorní, kroužilo se na krátkém okruhu a závod měřil jen 219 kilometrů. Letošní závod má 254 kilometry a je opět jen stěží předvídatelný. Ale i letos má covid-19 na závod vliv. Obhájce vítězství Wout van Aert kvůli koronaviru přišel o Kolem Flander a také o Amstel. Snad se dostane na start Paříž - Roubaix.

Nad největším favoritem není třeba nijak dlouho spekulovat. Je jím Mathieu van der Poel. Vítěz ročníku 2019 je ve skvělé kondici a po vítězství na Kolem Flander bude nepochybně uvolněný a sebevědomý. Van der Poelovi hraje do karet také fakt, že letošní startovní listina je nejslabší za dlouhou dobu. Van der Poel je jediný, kdo je ve špičkové formě. Krátká stoupání mu nedělají žádný problém a navíc má v rukávu schovaný rychlý spurt. Před třemi lety zařídil jeden z nejdramatičtějších dojezdů klasik za dlouhá léta. Veškerá pozornost bude upoutána na něj, takže to nebude mít zadarmo a svoje útoky bude muset naplánovat co nejefektivněji.

Ještě určitě není vyčerpaný, má za sebou jen pár závodních dní, v tomto ohledu mu zranění zad paradoxně pomohlo. Ve skutečnosti před startem Paříž - Roubaix další dlouhý den v sedle v maximální nasazení potřebuje. Amstel není tak důležitým závodem jako Roubaix, ale Van der Poel by neměl spekulovat a šetřit síly na francouzskou klasiku. Jeden monument už má v kapse, teď je třeba využít formy a brát vše. Bez Tadeje Pogačara v pelotonu soupeřů má velkou šanci zvítězit.

Souboj Toma Pidcocka a Wouta van Aerta v dojezdu Amstelu 2021 

Tom Pidcock byl před dvanácti měsíci mimořádně blízko vítězství na Amstel Gold Race, ale podle rozhodčích nakonec ve spurtu podlehl Van Aertovi. Britský cyklista byl minulý rok v lepší formě. Letošní jaro mu zkazilo onemocnění. Sanremo ani nedokončil a ve Flandrech se nemohl měřit s Pogačarem a Van der Poelem a dojel na 14. místě. Amstel mu však sedí víc. Vzhledem k jeho postavě a celkově nízké váze mu vyhovují spíše asfaltová stoupání a nejvíc od něj očekáváme v Ardenách. V současnosti se nemůže srovnávat s Van der Poelem, ale na Amstelu záleží na taktice a strategii a ne vždy vyhraje nejsilnější závodník. Navíc má k dispozici velmi silný tým s Michalem Kwiatkowskim, Dylanem van Baarlem a Benem Turnerem. INEOS Grenadiers je silnější než Van der Poelův Alpecin - Fenix.

Další v řadě favoritů je kolektiv Jumbo - Visma. Van Aert zůstal doma, ale vedení nizozemského týmu ostatní opory nešetří. Startují Tiesj Benoot i Christophe Laporte a navíc Tom Dumoulin. Na Amstelu se dá útočit v různých chvílích a situacích a mít v čelní skupině víc jezdců je velká výhoda. Také se hodí rychlý spurt, takže největší šanci má Laporte. Ale silný kolektiv má také Bahrain Victorious. Na startu budou Matej Mohorič, Dylan Teuns a Fred Wright. Slovinec vyhrál Sanremo a Teuns s Wrightem zazářili na Flandrech (6. a 7. v cíli). 

Vynikající formu má letos Warren Barguil. Lídr Arkéa Samsic se nikdy nedostal do boje o vítězství na největším nizozemském závodě, ale výkonnost má dobrou a sebevědomí mu zvedla vítězství v etapě Tirreno - Adriatico a GP Indurain. Mezi favority podle nás patří i Marc Hirschi z UAE Emirates, Michael Matthews, Benoit Cosnefroy a Valentin Madouas, třetí muž Kolem Flander. Zmínit musíme i Michaela Valgrena, vítěze ročníku 2018. Dán ale není ve špičkové formě. Letos zatím nezajel žádný zajímavý výsledek. 

Marc Hirschi - černý kůň Amstelu 

Čtyřnásobný vítěz Philippe Gilbert se bude loučit se svým oblíbeným závodem. Ve 39 letech objíždí poslední závodní sezónu a je téměř jisté, že rekordní pátý triumf nepřidá. Vyrovnal by se v počtu vítězství Janu Raasovi, ale na na historickou první příčku už se dostat nemůže, protože slavný Nizozemec byl navíc jednou druhý a jednou třetí. Gilbert už má svá nejlepší léta za sebou, takže o trochu větší šanci mají Tim Wellens a Victor Campenaerts.

Další příležitost dostane klasikářská sestava Quick-Step Alpha Vinyl. Belgickému týmu se na klasikách nic nedaří, kádr decimují nemoci a celkový pokles formy. Julian Alaphilippe počká na Valonský šíp a Lutych - Bastogne - Lutych, Amstel vynechá a lídrem proto opět bude Kasper Asgreen. Těžko si představit, že by v současné formě jel o vítězství, navíc nemá se závodem zkušenosti. A nic moc nečekáme ani od dalších specialistů na kostky, Zdeňka Štybara a Floriana Sénéchala. Ale co třeba Andrea Bagioli? Mladý Ital má velký talent, bude to stačit?

Vítězství očekáváme od Mathieu van der Poela, ale snad uvidíme další mimořádně dramatický závod, aspoň z poloviny tak atraktivní jako před třemi lety.