Mathieu van der Poel (Alpecin - Fenix) si na Oklo Švýcarska zatím dělá co se mu zlíbí. Van der Poel zahájil spurt v cílovém Pfaffnau v mírném stoupání velmi brzo, asi 300 metrů před cílem, a nikdo se k němu nedokázal přiblížit. Michaela Matthewse (BikeExchange) u bariéry zavřel Julian Alapahilippe (Deceuninck - Quick-Step), před kterého se v posledních metrech etapy dostal Christophe Laporte (Deceuninck - Quick-Step). Oba Francouzi ovšem byli daleko za vítězem. 

3. etapa Okolo Švýcarska z Lachenu do Pfaffnau byla nejrovinatější v letošním ročníku. Ale k ryze sprinterské etapě měla daleko. Zvlněný profil etapy favorizoval klasikáře a vybízel k útokům. Do dlouhého úniku se vydali Rémy Rochas (Cofidis), Claudio Imhof (Švýcarsko), Mathias Frank (AG2R Citroen) a Ben King (Rally). Ale moc velkou šanci neměli, protože v pelotonu bylo několik motivovaných celků, které chtěly vyhrát etapu. 

Aktivní byl Alpecin - Fenix a také BORA - hansgrohe a BikeExchange. Ve stoupání Ohmstalerstrasse 25 kilometrů před cílem zaútočil Mathieu van der Poel a vyprovokoval protiútok Juliana Alaphilippa. Mistr světa se dokázal utrhnout a pokračoval sám. Vypracoval si náskok 10 sekund, ale tým Ineos Grenadiers mu nechtěl nic darovat a Alaphilippa dojel. To však nebyl konec všech nástupů a útoků. 

Jako další to zkusil Anthony Turgis (Total Direct Energie) a Amundem Grondahlem Jansenem (BikeExchange). Za nimi se vydal Marc Soler (Movistar) a další jezdci. Ale spolupráce v čelní skupině nefungovala a uprchlíci byli dostiženi 10 kilometrů před cílem. A ihned přišel útok Ivana Garcii Cortiny (Movistar). Španělský klasikář získal až 15 sekund náskoku, ale peloton se nezastavil a vedoucího jezdce stahoval. Odchovanec českého týmu AWT - Greenway bojoval až do posledního kilometru, ale hlavní skupina vedená týmem Alpecin - Fenix a na závěr celkem Deceuninck - Quick-Step ho zastavila. 

Žádný tým neměl v těžkém dojezdu převahu a to byla ideální příležitost pro Mathieu van der Poela, který začal sprintovat brzo a dojel si pro šesté letošní vítězství a své 33. vítězství v profesionální silniční kariéře. Laporte projel cílem druhý, Alaphilippe třetí a Matthews čtvrtý. Stefan Küng (Groupama - FDJ), držitel žlutého dresu, dokončil v čase vítěze, ale cílové bonusy ho vedení připravily. 

Novým lídrem je Van der Poel s náskokem jediné sekundy před Alaphilippem. Küng ztrácí 4 sekundy, Max Schachmann (BORA - hansgrohe) 6 sekund. Van der Poel vede také bodovací soutěž a nejlepším mladým jezdcem zůstává Neilson Powless (EF Nippo). Do čela vrchařské soutěže se posunul Nickolas Bukowsky (Rally).