Mathieu van der Poel zahájil silniční sezónu 2021 vítězstvím v první etapě UAE Tour, ale hned o den později musel ze závodu odstoupit. Na vině byl pozitivní test na koronavirus u jednoho člena podpůrného personálu týmu Alpecin - Fenix. Van der Poel nebyl s dotyčným v blízkém kontaktu a proto mohl brzy opustit Spojené arabské emiráty a vrátil se domů do Belgie. 

Přesto musel být ještě několikrát testován, aby mu bylo umožněno opustit karanténu, trénovat venku a také závodit. Bez plánovaného závodního zatížení na UAE Tour potřebuje nějaké závodní kilometry na silničním kole. Mluvilo se o možnosti startu na Omloop Het Nieuwsblad, ale nizozemský mistr nebyl součástí dlouhého seznamu účastníků, takže na soupisku týmu Alpecin - Fenix nemůže být dopsán. Ale bude závodit v neděli, na Kuurne - Brusel - Kuurne. 

Van der Poel původně o prvních dvou belgických závodech vůbec neuvažoval, UAE Tour byla podle něj lepší příprava na první důležité závody jeho programu, italské jednorázovky Strade Bianche a Milán - Sanremo a etapový závod Tirreno - Adriatico. Alpecin - Fenix na Omloop Het Nieuwsblad postaví belgického mistra Driese De Bondta a dále Senne Leysena, Silvana Dilliera, Xandra Meurisseho, Oscara Riesbeeka, Otta Vergaerdeho a Jaspera Philipsena. Právě Philipsen byl také ve Spojených arabských emirátech a podařilo se mu dostat se do startovní listiny Omloopu. Velké ambice ovšem nemá: Nejsem dokonale připraven, ale jsem rád, že mohu závodit. Jsem realista, v nohách mám jen jeden závodní den. Závodění na Omloopu a sprintování na UAE Tour nejsou moc podobné. Ale že pojedu je dobré před dalšími jarními závody."

Překvapivě ambiciózní a sebevědomý je naopak Dries De Bondt: Dobré počasí v posledních několika týdnech zvětšilo můj hlad po závodění. O víkendu to všechno začne od začátku. Mám za sebou dlouhou a dobrou přípravu, s pouze několika problémy. Citím se připraven. Opravdu nevím, co očekávat, ale vím, že všichni v týmu jsou v dobré formě. Naší ambicí je dokončit co nejlépe, na pódiu, pokud to bude možné.    

Ještě větší ambice bude mít tým Alpecin - Fenix v neděli na Kuurne - Brusel - Kuurne. Belgický celek nominoval sedm jezdců, kterými jsou Mathieu van der Poel, Tim Merlier, Laurens De Vreese, Silvan Dillier, Edward Planckaert, Oscar Riesebeek a Lionel Taminiaux. Van der Poel se pokusí vyhrát, na K-B-K bude menší konkurence, nepojede například Julian Alaphilippe a další závodníci budou unavení ze soboty, třeba Zdeněk Štybar. Na UAE Tour Van der Poel dokázal, že formu z cyklokrosu si udržel a bude nebezpečný od prvních silničních startů. 

Po svém vítězství na UAE Tour půjdu na start Kuurne - Brusel - Kuurne s dobrým pocitem. Je dobré mít před závody v Itálii další další závodní den, ale také si docela věřím a očekávám skvělý závod," říká čtyřnásobný mistr světa v cyklokrosu. Samozřejmě bych rád dokončil UAE Tour, zejména proto, že jsme jsme po úvodní etapě měli dobrý náskok v celkovém pořadí a mohli jsme v konečné klasifikaci uspět. jsem ale také rád, že jsme se dostali domů poměrně rychle a bez problémů a že naše jarní sezóna nebyla ohrožena. Na Kuurne můžeme být ambiciózní. Myslím, že můžu hodně pomoci Timovi Merlierovi, který je podle mě jedním z nejrychlejších lidí v pelotonu. A zároveň můžeme vsadit na dva koně," dodává Van der Poel a zmiňuje svého belgického kolegu, který by v případě spurtu byl lídrem sestavy Alpecin - Fenix. 

Bývalý belgický mistr má také za sebou sezónu v terénu, ale ani zdaleka tak úspěšnou jako jeho nizozemský týmový kolega. Na silnici mu to však jde lépe a v hromanných dojezdech patří mezi velmi rychlé závodníky. Ale dokáže se udržet v popředí tak těžkého závodu jako je Kuurne - Brusel - Kuurne? Cítím se dobře a všechno šlo v tréninku dobře. Snad to potvrdím v neděli v Kuurne. Doufám, že pojedu podobně dobře jako loni. (Merlier dokončil na 25. místě v první skupině - pozn. redakce) Samozřejmě je třeba být v dobré kondici a navíc se ten den musíte cítit dobře. Ale jsem hodně motivovaný."