Podle Van der Poela nějaké děti několikrát zaklepaly na dveře jeho hotelového pokoje. To se mu samozřejmě nelíbilo a došlo k potyčce. „Je to pravda, ano. Došlo k malému sporu. Byl jsem zpátky ve svém pokoji až ve čtyři hodiny ráno. To rozhodně není ideální. Je to katastrofa, ale nemůžu s tím nic dělat. Snažím se z toho vytěžit maximum," řekl novinářům před startem závodu.

Policie byla přivolána poté, co si jedna z dívek údajně poranila ruku. „Šel jsem brzy spát a několik dětí na chodbě mého pokoje si myslelo, že je legrace neustále klepat na dveře. Po pár případech jsem to ukončil. Pak zavolali policii a odvezli mě."

„Kolem 22:40 byl Van der Poel údajně zapojen do slovní potyčky se dvěma dospívajícími dívkami – ve věku 13 a 14 let, Nizozemec poté strčil do obou dívek, přičemž jedna spadla na zem a druhá narazila do zdi, což způsobilo menší odřeniny na lokti," uvádí VeloNews oficiální vyjádřeni policie. Byl obviněn ze dvou případů napadení. „Byla mu udělena podmínečná kauce," zjistil americký server.

Sám Van der Poel tvrdí, že se nikoho ani nedotkl. Podle Sporzy mu byl odebrán cestovní pas a v Austrálii musí zůstat nejméně do 23. října. 

Účinkování nizozemské hvězdy v mistrovského závodě trvalo jen několik kilometrů. Při prvním průjezdu cílem ve Wollongongu ze závodu odstoupil. Důvod odstoupení není zcela jasný a není potvrzeno, zda s nočním incidentem souvisí. Je to však pravděpodobné.