loading...

Český pohár se tady v dlouho německém Römerstadtu, nyní osmitisícovém Rýmařově v okrese Bruntál na severu Moravy, jel potřetí. Na otevřené, přehledné a spravedlivé trati v lesoparku, nedaleko lyžařských běžeckých okruhů, kde začínal i člen bronzové olympijské štafety Jiří Magál. Ještě zítra si to zde rozdají o mistrovské medaile mládežníci.

V elitě se ukázalo jen 28 mužů. Chyběli Boroš a bratři Ťoupalíkové, nejlepší jezdci Elkov Kasper, kteří odjeli na soustředění do Španělska. A také táborská naděje Matyáš Fiala, ten si na světovém poháru v Hulstu před dvěma týdny zlomil ruku.

Táborský Vaníček už před startem říkal, že si bude hlídat pozici na celkové špici poháru, ostatně musel by ztratit devět příček oproti Jakubu Římanovi (Autoškoda Mladá Boleslav). Už v prvním kole poodjel zkušený polský mistr, 32letý Konwa, v barvách vlastního týmu UKS Krupiňski Suszec Konwa, loni druhý v celkovém pořadí českého poháru. „Terén mi nevadil, mám tyhle podmínky rád. Jsem rád, že jsem hned ujel a tu pozici udržel,“ povídal.

Za ním si nejlépe vedl Říman (v cíli -34), i když dělal drobné chyby, třeba hned v prvním okruhu spadl při pokusu přeskočit čtyřiceticentimetrové překážky. Vaníček se dlouho držel třetí, v posledním okruhu málem využil i zajetí do depa pronásledovatele Matěje Stránského (ATT Investments). Jenže ve chvíli, kdy byl dojet, spadl na překážkách. A bylo jasno. Přesto tak Vaníček ze čtvrtého místa po čtyřech letech sesadil z trůnu Boroše.

„Věřil jsem ve víc, ale nebylo to ono, neměl jsem nohy. Bylo to hodně těžký, klouzalo to a lepilo se bláto do pedálů. Hlavní cíl byl udržet vedení a nepokazit si to, dá se říct, že jsem spokojený. Hodně to pro mě znamená,“ hodnotil český reprezentant a čerstvý vítěz českého poháru. Také on hnedle letí za další přípravou na teplejší Mallorku.

Mezi ženami chyběla nemocná Kristýna Zemanová (Brilon Mladá Boleslav). Zkušená Pavla Havlíková (Lawi stars junior) sváděla vyrovnaný souboj s Nikolou Bajgerovou (v dresu polského týmu Atom Deweloper Wroclaw), rozhodla až v závěru a přijela s náskokem 17 vteřin. Třetí skončila Kateřina Hladíková, čtvrtá Barbora Jeřábková (obě Brilon MB).

„Já jsem hrozně ráda, užili jsme si to na trati sice míň než diváci, ale bylo to pěkný odpoledne. Měla jsem víc štěstí, udržela jsem se dýl na kole a podařilo se mi lépe nacvakávat pedály. Muselo se jet hlavou. Na konci to bylo o výkonnosti, ani nevím, co se dělo za mnou,“ komentovala svůj výkon vítězka, osminásobná česká mistryně. Poctivý sběr bodů zajistil první příčku Kateřině Douděrové (Jaroslav Kulhavý cycling team), nejlíp dojela sedmá ve Slaném a devátá v Kolíně. Mezi juniorkami byla ale teď nejlepší osmá Vanda Dlasková (Autoškoda MB).

Mezi juniory kraloval opět jako letos pokaždé Václav Ježek junior (Brilon MB), tentokrát jen těsně před Slovákem Matthiasem Schwarzbacherem. Třetí zůstal už s odstupem 41 vteřin Jakub Kuba z Dukly.

Zítra se koná premiéra světového poháru v irském Dublinu bez české účasti. Příští sobotu se jede evropský pohár v Ostravě, mistrovský závod elitních českých cyklokrosařů přivítá Mladá Boleslav 15. ledna.