Etapák se jede ve středu Francie od západu na východ. Takže nejprve roviny, dnes dost zvlněné a na konci týdne Alpy.

Jelo se ze Sainte Sévère sur Indre do Chaillacu. 143 km, déšť, mlha, sychravo. Nahoru dolů, pravá levá, úzké cesty. Mimořádně hektické. Takže také hodně pádů.

60 km před cílem jela před hlavní skupinou s náskokem 2,5 minuty trojice Schmidbauer (Rakousko), Schellenberg (Kanada) a Pereira Marques (Lucembursko). Za nimi se nastupovalo a pořádně závodilo. Aktivitou opět hýřili Nizozemci, Dánové i Norové. Podařilo se jim odpojit deset lidí, mezi nimiž měli Nizozemci tři a Dánové dva závodníky. Chyběl ale např. zástupce Francie, takže ti museli do práce. Naši se drželi v této hlavní skupině.

Původní únik byl zlikvidován, ale když se začal rozdíl 30 sekund mezi čelem závodu a hlavním polem mírně navyšovat, přidali pořádně ruku k dílu i Italové. V posledních 10 km převzali iniciativu ve stále se zmenšující hlavní skupině mj. i naši. 

Z čelní skupiny se ale podařilo odjet trojici, která se nakonec utkala o vítězství v etapě. Cíl, jak je tu dobrým zvykem, opět do mírného stoupání. Vyhrál Brit Thomas Gloag před vítězem včerejší etapy Dánem Adam Holm Jorgensenem a Němcem Michelem Hessmannem. 

S půlminutovým odstupem dorazilo 35 závodníků, mezi nimi Petr Kelemen. Mathias sice nabral při pádu, při němž zlomil rám, ztrátu, ale díky tomu, že to bylo v ochranné zóně, si připsal čas této skupiny.

Ostatní naši, kteří pracovali ve prospěch svých lídrů, nabrali o něco větší ztráty, maximální však Tomáš Kopecký na 53. místě +1:08 min.

Petr Kelemen klesl na 6. místo (+0:33), Mathias Vacek ztrácí na 30. místě 36 sekund, stejně jako dalších 25 závodníků.

Zítra je na programu mírně zvlněná 28 km dlouhá časovka družstev. 

"Na to, jak to byla hektická etapa a jak se padalo, tak naše ztráty jsou minimální a pro celkové pořadí nebudou podstatné," poznamenal k etapě reprezentační trenér Tomáš Konečný.

Livestream.