V tom kalupu si po projetí cílem ale nikdo nemohl být jistý. Na startu ztrácel Paret-Peintre (Ag2R/Citröen) totiž jen 23 vteřin. Kdyby byl býval vyrazil dřív… anebo Vauquelin (Arkea/Samsic) zaváhal o něco déle. Paret-Peintre vřeštěl radostí, těšil se z druhého triumfu kriéry po GP Marseilleisy před třemi lety. „Já jsem si to užil. Chtěl jsem dnes zkusit vyhrát a povedlo se to. Chtěl jsem skončit celkově v pěti a povedlo se to,“ smál se. Vauquelin spíš nevěřícně slavil první „GC“ kariéry. Mračil se hned jen jeden – Neilson Powless (EF Education/Easypost) si myslel na víc, skončil celkově třetí (-10). 

Potřebných 7 vteřin na Vauquelina nestačil Powless nikde nabrat, byť jeho tým pracoval po celou dobu na špici pelotonu. Ale jeho žlutý soupeř se dvěma bodyguardy se ho drželi jako klíšťata. V nejkopcovitější etapě na 132 km z Ville Franche-sur-Mer do Vence zůstal vpředu až za průsmyk Chateneuf (627 metrů) nejdéle sám Romain Grégorie (Trek/Segafredo), ale posledních 43 km se jelo ve velkém balíku. Paret-Peintre zahrozil vítězstvím už na poslední prémii, bývalý dráhař-čtyřnásobný medailista z mistrovství světa juniorů Vauquelin tu připomenul formu třetím místem. V závěru ve 4,2 km dlouhém 4,5% stoupání na Monetée de la Sinne se pokusili utrhnout nejdřív David Gaudu, pak Thibaut Pinot i Rudy Molard, všichni borci z Groupama/FDJ, leč marně. Poslední kilometr už na rovině udržel náskok Paret-Peintre a odměnu 4590 eur za celkové prvenství bere Vauquelin. Po všechny tři dny mezi top 3 etapy. Zaslouženě.

„Cítil jsem hodně tlaku, ale kluci z týmu mi pomohli, moc jim děkuju,“ říkal pak v cíli 21letý mladík původem z Normandie, teď už usídlený v Cagnois ve zdejších končinách, a teprve druhý rok se živící cyklistikou. „Nemám slov, abych řekl, co cítím. Poslední den jsem zvládl, nezpanikařil jsem a odvedl pořádně svoji práci. Powless mi nejdřív sebral vteřinu bonifikací, ale nalepil jsem se na něj a věřil si, že v dalším sprintu můžu patřit k nejlepším. Překvapuji sám sebe, hlavně když se v cíli ocitnu před takovými šampiony jako Bardet nebo Pinot.“ Teď se chystá na březnový Paříž-Nice. „Máme skvělý tým, chci mu co nejvíce pomoci a uvidím, co se mnou týdenní závod WorldTour udělá. Nemusím si z toho dělat hlavu.“