Do 5. etapy Tour Down Under nastoupil Jay Vine (UAE Emirates) s náskokem 15 sekund před Simonem Yatesem (Jayco AlUla) a Pellem Bilbaem (Bahrain Victorious) a očekával se hodně agresivní závody, protože na necelých 113 kilometrech se pětkrát vyjíždělo na vrchol Mount Lofty. Poprvé se na Tour Down Under dlouze bojovalo o celodenní únik. Také Michael Matthews (Jayco AlUla) se zapojil, především aby si díky prvnímu místu na rychlostní prémii pojistil dres pro vítěze bodovací soutěže. 

Poté se z pelotonu utrhla velká skupina třinácti jezdců, kde však nebyl nikdo nebezpečný a tým UAE Emirates měl vývoj závodu zcela pod kontrolou. Únik byl dostižen brzo a na těžkém okruhu se hlavní pole postupně zmenšovalo. Na čele pracovali jezdci Ineos Grenadiers, kteří měli před startem Tour Down Under velké ambice, ale vůbec je nenaplnili. Silná sestava britského týmu zůstala daleko za očekáváním a snažila se to napravit v poslední etapě. 

Sestřih 5. etapy Tour Down Under: 

Jenže marně, nejlepší byli opět jiní závodníci. V posledním výjezdu na Mount Lofty zaútočil Yates, ke kterému se ihned připojil Ben O'Connor (AG2R Citroen) a reagovat samozřejmě musel také Vine. Bilbao na Yatesův nástup nedokázal odpovědět a zůstal ve skupině pronásledovatelů. Vine rozjel spurt z první pozice, což bylo výhodné pro Yatese, který zvítězil. O'Connor ztratil 2 sekundy a hned za ním dojel mladý Ital Antonio Tiberi (Trek-Segafredo). Bilbao dokončil ve skupině s odstupem 6 sekund a udržel finální pódium.

Oba dnešní vítězové byli velmi spokojení, Yates získal první letošní vítězství pro Jayco AlUla a Vine si připsal první profesionální vítězství na etapovém závodě v celkovém pořadí. „Je dobré získat pro tým etapové vítězství, řekl v cíli Yates. „Po prologu jsem byl trochu na vážkách, takže skončit na stupních vítězů a přivézt si domů etapové vítězství je skvělý začátek sezóny.

Říkal jsem si jen sleduj Yatese, sleduj Yatese, sleduj Yatese, směje se Vine. Byl to skvělý týden. Doufám, že si to přenesu i do Evropy a budu dál zajíždět dobré výsledky. Ještě předtím by však měl jet jednorázovku Cadel Evans Great Ocean Road Race. Přestup z Alpecinu do UAE se zatím vyplácí závodníkovi i novému týmu. Je neuvěřitelné stát tu v dresu vítěze. Tým mě celý týden podporoval a jsem moc rád, že jsem to dnes mohl zakončit. Je to opravdu uspokojující.

Držitelé dresů se neměnili ani v dalších soutěžích. Matthews vyhrál bodovací soutěž, Mikkel Honoré (EF Education-EasyPost) je nejlepším vrchařem a celkově čtvrtý Magnus Sheffield (Ineos Grenadiers) vyhrál soutěž mladých závodníků.