Účast čerstvého vítěze Tour de France na španělské Vueltě potvrdil tým Jumbo-Visma a také sám Vingegaard. „Uvidíme se v Barceloně,“ řekl novinářům na konci Tour de France. V katalánské metropoli totiž letošní ročník Vuelty začíná. Jumbo-Visma nasadí nejspíš nesilnější tým ze všech, se dvěma lídry, kteří jsou zároveň dva největší favorité. Nedivili bychom se, kdyby Roglič s Vingegaardem soupeřili o celkové vítězství jen mezi sebou. 

Roglič s kombinací Giro d'Italia a Vuelty počítal od startu sezóny a nejspíš bude jedničkou týmu. Usiluje o rekordní čtvrté vítězství, čímž by se vyrovnal Robertu Herasovi. Vingegaard jel Vueltu pouze jednou, v roce 2020 pomáhal právě Rogličovi k jeho prvnímu vítězství. V dalších letech už převzal pozici největšího lídra, na Tour de France skončil druhý a dvakrát první. Roglič musel Dánovi ustoupit a letos se vydal na italské Giro, kde poprvé zvítězil. 

Primož Roglič se pokusí vyhrát pátý třítýdenní závod v kariéře.  

Oba nejspíš budou ve výborné formě, Roglič bude odpočatý (od Gira nezávodil) a precizně připravený, Vingegaaard bude o dost unavenější, avšak jeho současná úroveň je vyšší než Rogličova, takže vybrat, kdo z nich bude lepší, není snadné. Jejich společným cílem bude vyhrát a zajistit týmu třetí triumf na Grand Tour v jedné sezóně. To zatím nedokázal žádný tým, ačkoliv celek Sky vyhrál čtyři Grand Tours za sebou, ale ve dvou sezónách. Chris Froome v roce 2017 vyhrál Tour a Vueltu, v květnu roku 2018 navázal triumfem na Giru a na Tour byl nejlepší jeho týmový kolega Geraint Thomas. 

Froome je také posledním závodníkem, který dokázal vyhrát Tour a Vueltu v jednom roce. Vyhrát Giro a Vueltu v jedné sezóně zvládl naposledy Alberto Contador v roce 2008. Zajímavé je, že kombinace Tour/Vuelta a Giro/Vuelta je v historii cyklistiky mnohem vzácnější, než vyhrát dvě nejprestižnější Grand Tours v jediné sezóně, tedy Giro/Tour. Vyhrát Giro a Tour v jednom roce dokázalo celkem sedm cyklistů v celkem dvanácti případech. Eddy Merckx to během kariéry stihl třikrát.

Chris Froome je posledním vítězem dvou Grand Tours v jedné sezóně.

To, o co se snaží Roglič, kromě Contadora zvládli jen Merckx (1973) a Giovanni Battaglin (1981). Double Tour/Vuelta se jako prvnímu podařil Jacquesi Anquetilovi v roce 1963, poté Bernardu Hinaultovi v roce 1978 a nakonec Froomovi. Vyhrát všechny tři Grand Tours zatím nedokázal nikdo a pouze dva cyklisté dokončili Giro, Tour a Vueltu v první desítce. Raphael Geminiani byl v roce 1955 čtvrtý, šestý a třetí. Gastone Nencini o dva roky později vyhrál Giro, na Tour byl šestý a na Vueltě devátý.    

Jumbo-Visma další vítězství jisté samozřejmě nemá, na Vueltu se připravují i další špičkoví závodníci. Tadej Pogačar závod vynechá, jeho tým UAE Emirates dá příležitost Juanu Ayusovi (loni třetí) a Joau Almeidovi (letos třetí na Giru). Vrací se obhájce vítězství Remco Evenepoel a pro dvojici Jumba by měl být největším soupeřem. Vítěz Tour a druhý muž letošního Gira Geraint Thomas z Ineos Grenadiers se pokusí zkompletovat pódia na všech Grand Tours.