Astana patří k týmům WorldTour, které události posledních měsíců zasáhly nejvíce. Nejenom pandemie koronaviru a zastavení závodní sezóny, ale také propad cen ropy, který měl vliv na sponzory. Závodníkům a zaměstnancům byly sníženy mzdy, ale vše se pomalu vrací k běžnému režimu a cyklisté se dostávají do formy. Vedení týmu naplánovalo na polovinu července dvě nezávislá vysokohorská soustředění. Jedno v Sierra Nevada ve Španělsku a druhé v italských Dolomitech.

Naštěstí se vše pomalu vrací k normálu. Chápeme, že nějakou dobu budeme muset žít s určitými omezeními, ale jestli se vše bude vyvíjet jako dosud, jsem si jistý, že nový závodní kalendář naplánovaný UCI se uskuteční. Všichni naši závodníci už trénují venku na silnici na sto procent a připravují se na návrat sezóny. Jestli půjde vše dobře, zorganizujeme v červenci dva tréninkové kempy. Jeden ve Španělsku a ten druhý v Itálii. Doufáme, že zvládneme opravdu dobré tréninky v druhé polovině července, abychom byli co nejlepší v prvních závodech," říká Vinokurov v tiskové zprávě Astany. 

Do španělského pohoří Sierra Nevada zamíří všichni závodníci žijící ve Španělsku a také Kolumbijci, kteří by se do Evropy měli dostat až v červenci. Všichni ostatní jezdci Astany se sejdou v Itálii. Rozdělíme tým na dvě skupiny podle jejich tréninkového plánu a v souladu s logistikou, aby se co nejméně přesunovali. Takže se systematicky připravujeme na konec současného stavu a blížíme se k prvním závodům nové sezóny," dodává Dmitrij Fofonov, sportovní manažer Astany.  

Astana se rozhodla neměnit plány a rozdělí nejdůležitější závody stejně jako na začátku letošního roku. Miguela Angela Lópeze čeká debut na Tour de France a Jakob Fuglsang zkusí roli lídra na Giro d´Italia. 

Grand Tours jsou samozřejmě hlavními cíli sezóny. Všechny tymy se chtějí ukázat na Tour de France, Giro d´Italia a Vueltě, my nejsme výjimka. Své plány neměníme, takže Miguel Angel López pojede na Tour jako lídr a Jakob Fuglsang povede Astanu na Giru. Také kazašský mistr Alexej Lucenko, který se výrazně zlepšuje v posledních letech, plánuje start na Tour de France," vysvětluje plány týmu Alexander Vinokurov.