„Je to jiný sport. Musíte si zvyknout na věci jako je ‚jízda v háku‘ a podobně,“ řekl Steven Kruijswijk v živém rozhovoru s holandskou televizí AD během svého tréninku na Zwiftu. „Když na tom budete trénovat nějakou dobu, tak budete úspěšní, ale s našimi závody to nemá moc společného,“ dodal.

Jeho týmový kolega z Jumbo-Visma a vítěz Gira 2017, Tom Dumoulin, sdělil své pocity listu De Limburger: „Výsledkům se také nedá věřit, vůbec nic neznamenají. Každý má trenažer od jiného výrobce a každý je trochu jiný, což je zásadní.“ Jako příklad uvedl závod kolem Flander, kde další jezdec jeho týmu, Wout van Aert, dojel desátý, ačkoli šlapal nejvíc ze všech.

Přesto jsou podle něj virtuální závody „lepší než nic“.

Profesionálové se během netradičního jara musí udržovat v kondici, protože UCI stále plánuje, že se na podzim stihnou odjet všechny Grand Tour i mistrovství světa. Jejich datum se ale zatím neustále posouvá a rušení závodů je pro týmy i velká rána do rozpočtu. I proto hledají nové způsoby, jak se zviditelnit a být v kontaktu s fanoušky.

Trénink a zároveň propagaci týmům přinášejí právě nové virtuální závody, které se v posledních získávají větší a větší pozornost. Hvězdy pelotonu jsou většinou spokojené, že mohou díky moderním technologií co nejlépe simulovat skutečnou jízdu venku, ale najde se i pár hlasů proti.

„Bavilo mě to asi týden, ale už toho mám dost,“ neskrýval své pocity Thibaut Pinot pro televizi Sporza. „Radši budu mít horší formu, až karanténa skončí než abych se teď mentálně utavil,“ doplnil Francouz.

Bývalí mistři světa Alejandro Valverde a Peter Sagan nepatří mezi příznivce virtuálních závodů a varují, že trénování uvnitř může cyklisty zničit po fyzické i mentální stránce.

Pro fanoušky je určitě dobré, že mohou sledovat své miláčky i v současné složité situaci a v budoucnosti by se virtuálními závody daly zpestřit například dlouhé zimní přestávky, ale klasickým závodům na silnici se zkrátka vyrovnat nemůžou. Snad už se jich dočkáme co nejdřív.