Zatímco nejvýznamnějším přestupem sezóny byl odchod Primože Rogliče z Jumbo-Visma do BORA-hansgrohe, tak nejkontroverznějším byl odchod Ciana Uijtdebroekse opačným směrem.

Problém Uijtdebroekse spočíval v tom, že jezdec měl podepsanou smlouvu s původním týmem a tým neměl zájem na jeho odchodu. Přesto k němu došlo. Jezdec chtěl odejít a nový tým o něj měl zájem. A byl schopen a ochoten zaplatit německému týmu odstupné, kterému nakonec nezbylo nic jiného, než tohle řešení akceptovat.

Pikantnost celému případu dodává osoba hlavního manažera týmu s aktuálním názvem Visma / Lease a Bike Richarda Pluggeho, který je současně prezidentem AIGCP (Association International des Groupes Cyclistes Professionels), tedy asociace profesionálních týmů. Což samo o sobě vyvolává pochybnosti o střetu zájmů, a zvláště pak, když dojde k takovému případu.

Nejpregnantněji se tehdy vyjádřil šéf týmu Cofidis Cédric Vasseur, když vzkázal Pluggemu, aby když nedodržuje pravidla, z čela asociace vypadnul.

1132851582.jpg

Druhá etapa Vuelty 2023

Rozbouřená hladina se alespoň na povrchu nakonec uklidnila, i když spodní proudy budou mít nejspíš jistou setrvačnost.

Jenže se ukazuje, že případ má jak v americkém filmu druhou pointu. Generální manažer Lotto Dstny Stéphane Heulot totiž prohlásil pro Radio Télévision Belge de la Communauté Française, že Visma / LaB se pokusil získat do týmu Andrease Krona, který má taktéž se svým týmem platnou smlouvu. 

"Tento druh jednání může poškodit zájem o závody," řekl Heulot RTBF o praxi, kdy jezdci porušují smlouvy, aby se přesunuli do jednoho z největších týmů v pelotonu. „Je komplikované držet krok s týmy s větším rozpočtem a třikrát větší palebnou silou, než máme my.“

"Co mě znepokojuje, je, že manažer Richard Plugge je prezidentem AIGCP. Pokud máte předsedu, který nehraje podle pravidel, je těžké mu věřit. Snažili se udělat po Uijtdebroeksovi to samé s Andreasem Kronem. Je to nepříjemné a neslouží to ku prospěchu cyklistiky.“

1133013468.jpg

Po vítězné etapě se Kron dostal do čela bodovací soutěže. O zelený dres ale hned v následující přišel.

RTBF následně kontaktovala tým Visma / Lease a Bike a dostalo se jí odpovědi: "Kron nás kontaktoval a tvrdil, že má ve smlouvě klauzuli, která mu umožňovala odejít, pokud by šlo o tým WorldTour. Ukázalo se však, že tomu tak nebylo, nebo to alespoň jeho tým zpochybnil, takže jsme náš zájem stáhli.“

Heulot při té příležitosti kritizoval stav přestupového trhu v cyklistice. "Cianův případ je znepokojivý a velmi špatný pro cyklistiku. To jsou věci, které se před pár lety nedělaly. Jakmile nerespektujete svou smlouvu, začnete klouzat po nebezpečném svahu. V našem byznysu je stále více agentů. Někteří chtějí prvořadě vydělávat peníze na jezdcích a ne sloužit jejich kariéře, i když bychom je neměli házet všechny do jednoho pytle."

25letý dánský cyklista Andreas Kron se poslední čtyři sezóny posouvá každým rokem směrem vzhůru, letos se nejvíc zviditelnil vítěznou druhou etapu na Vuelta a España, ale např. už v dubnu skončil čtvrtý na Amstel Gold Race.