Klasikou Omloop Het Nieuwsblad každoročně začíná belgická silniční sezóna a pro všechny týmy jde o start opravdu vážné jarní kampaně. Všechny závody do Omloopu jsou v podstatě přípravné, ale od OHN už jde do tuhého, protože v březnu jsou na programu velké klasiky i etapáky. A je třeba být ve formě.

Visma-Lease a Bike bere Omloop rozhodně vážně, protože by do Gentu měli přivézt Wouta van Aerta a Dylana van Baarleho, ale chybět nebudou ani Tiesj Benoot, Christophe Laporte, Edoardo Affini, Jan Tratnik a nejnovější posila Matteo Jorgenson. To je pravděpodobně ta nejlepší možná sestava. 

Od Van Aerta se očekává skvělý výkon, protože se na jarní klasiky připravuje cíleně a poprvé ve své kariéře nastupuje do Omloopu se závodními kilometry v nohách. Naposledy, v roce 2022, zde sezónu zahajoval a ihned zvítězil. V Algarve už dokázal zvítězit ve spurtu, takže forma nepochybně není špatná. na druhou stranu nepřesvědčil v časovce a zdá se, že se stále dost brzdí, aby jeho kondice byla opravdu nejlepší až na konci března a na začátku dubna pro Flandry a Roubaix.

Trainingsbeeld shirt 2024.jpg

Van Baarle na Omloopu zahajuje sezónu, takže není jasné, jaká je jeho forma, jenže i loni zde začínal a hned zvítězil. Stejně je na tom Laporte, který byl před rokem třetí a Van Baarlemu tehdy takticky významně pomohl. Visma má v rukávu schovaného Tratnika, slovinského univerzála, který je ve skvělé formě a rozhodně by měl patřit k nejlepším. 

Benoot také umí vyhrát dlouhou klasiku, i díky němu bude mít Visma kolektivní převahu. Může je tedy někdo vůbec ohrozit? Mathieu van der Poel stále odpočívá po cyklokrosech a Alpecin-Deceuninck se proto spoléhá na Jaspera Philipsena. silou kádru nemůže Alpecin Vismě konkurovat.

Soudal Quick-Step je na tom o něco lépe, zejména díky Kasperu Asgreenovi a v záloze jsou Yves Lampaert, Julian Alaphilippe, Gianni Moscon a Casper Pedersen. Je to slušná sestava, ale ani zdaleka není tak silná, jak Quick-Step kdysi býval. Pro Vismu můžou být nebezpeční Tim Wellens a Arnaud De Lie. Lidl-Trek si Madse Pedersena šetří na větší závody. 

Nebylo by překvapivé, kdyby Visma-Lease a Bike pojali Omloop Het Niewsblad stejně jako loni a závod opět ovládli. Dozvíme se to už v sobotu 24. února. Loňský ročník si připomeňte díky tomuto sestřihu: 

https://youtu.be/WITdm-ewDBY?si=FnMhmpHUlfT-gRDs