Dnešní 143 km dlouhá třetí etapa se dala rozdělit na tři části: prvních 55 km profilově nepříliš náročných s dvěma sprinterskými prémiemi, dalších 80 km se čtyřmi vrchařskými a dvěma sprinterskými prémiemi a konečně závěrečná část zakončená cílovým výstupem na La Planche des Belles-Filles. Podle webu závodu: 5,8 km a 8,5%. 

Půl hodiny po ostrém startu se podařilo odjet trojici Martin Urianstad z Uno-X, Mattia Bais z Androni a Maxime Agut z Aix-en-Provence. A brzy nato si je dojel ještě Francis Juneau z reprezentace U23 Kanady, jedoucí v dresu nejlepšího vrchaře. 

Jenomže kolegové v úniku mu nic nedarovali, na první VP dojel až třetí. Stejně jako první, i druhou vyhrál Mattia Bais, Juneau tentokrát bral alespoň druhé místo. 

Žluťákovi De Lie (Lotto Soudal U23) kopce očividně nechutnaly a bylo víc než zřejmé, že dnes se bude převlékat.  

Po první VP měl únik na peloton náskok 7:20. Od té doby ale rychle klesal. Konec úniku přinesla předposlední VP.  

Jakmile se začalo stoupat na Planinu krásných dívek, čelo pelotonu se začalo rychle redukovat. Včetně Arnauda De Lie. Na čele se vytvořila zhruba 25členná skupina. 

Po ataku borce z Androni zůstalo na čele přibližně 10 lidí. Z této skupiny si nastoupil víc jak kilometr před cílem Mendez z Kern Pharma a vypadalo to, že má šanci svou aktivitu dotáhnout až do cíle. Jenže ve velmi prudké části předcházející cílové „rovince“ na něj zezadu přiletělo několik soupeřů, z nichž nejúspěšnější byl v cíli Kolumbijec Santiago Umba, který tak dosáhl svého prvního vítězství mezi profesionály. Třetí Sébastien Reichenbach, člen World týmu Groupama-FDJ, tu startuje za záložní tým. 

Nejlépe z českých cyklistů skončil Jakub Otruba (Elkov Kasper) na 28. místě se ztrátou +1:15 min. V průběžné klasifikaci je 27. s mankem +1:16 min.

Petr Kelemen dojel na 52. místě víc jak 3,5 minuty za vítězem

Do žlutého se zítra oblékne dnes druhý Antoine Huby, týmový kolega Michaela Boroše (Cross Team Legendre). A jelikož mu je 20 let, vlastní i dres bílý. Na druhého Umbu, kterému je stále jen 18 let, má náskok 10 sekund. Zelený dres si i po dnešku udržel včerejší vítěz Arnaud De Lie a stejně tak vrchařský Francis Juneau.

Michael Boroš zde skutečně závodí za francouzský Cross team Legendre a na ProCyclingStats je uvedeno, že od 14. července je členem tohoto týmu. Nejedná se však o přestup, jak jsem chybně uvedl, ale hostování

Zde je vyjádření Borošova mateřského klubu ČEZ Cyklo Team Tábor, konkrétně trenéra Michala Bednáře: „Dohodli jsme se s týmem Cross Legendre na hostování do konce srpna, účelem je poskytnou Borošovi kvalitní závodní program před cyklokrosovou sezónou. A francouzský tým zase potřeboval doplnit soupisku, čili pro obě strany to bylo výhodné a jednání bylo velmi korektní. Za ČEZ Cyklo Team Tábor jsme strašně rádi, že náš nejlepší závodník může mít takto kvalitní program a za to Cross Teamu Legendre moc děkujeme."

Antoine Huby