Vítězové

Julian Alaphilippe

Francouzský cyklista je vítězem jarní sezóny a nejlepším klasikářem. Soustředil se především na březnové závody v Itálii, nikoliv na ardenské klasiky, a to bylo až geniální rozhodnutí. Vyhrál Strade Bianche, dvě etapy na Tirreno Adriatico a hlavně monument Milán - Sanremo. Když k tomu přidáme druhý triumf na Valonském šípu, Alaphilippe si letos připsal tři velká vítězství na jednorázových závodech. Sanremo už má v kapse, na řadě jsou Lutych, Lombardie a Flandry. Získá v kariéře čtyři různé monumenty, podobně jako Philippe Gilbert? Nedivili bychom se.     


Jakob Fuglsang

Nejsilnější cyklista současnosti? Je to celkem jasné. Jakob Fuglsang má ve 34 letech neuvěřitelnou formu. Už dlouhá léta patřil k nejlepším cyklistům světa, ale letos udělal velký krok kupředu, stejně jako celý tým Astana. A když se zaměříme jen na jednorázovky, vidíme fantastickou statistiku. Druhý na Strade Bianche, třetí na Amstel Gold Race, druhý na Valonském šípu a konečně první na Lutych - Bastogne - Lutych. Je letošním králem Arden a vážným kandidátem na pódium na Tour de France. 


Mathieu van der Poel

Nevyhrál tak velké závody jako Fuglsang a Alaphilippe, proto patří ve výčtu nejlepších klasikářů na třetí místo, ale způsobem, jakým si na prestižních závodech počínal, získal sympatie největšího počtu fanoušků. Mathieu van der Poel je nejtalentovanějším cyklistou současnosti. Vyhrál menší klasiky GP de Denain a Dwars door Vlaanderen na kostkách a pokračoval v kopcích na Brabantském šípu a Amstel Gold Race. Právě nizozemská klasika byla nejlepším závodem sezóny a Van der Poel zde porazil Alaphilippa i Fuglsanga. Je favoritem Mistrovství světa v Yorkshiru a favoritem všech jarních klasik v příštím roce. Může ho někdo zastavit? 


Philippe Gilbert

Legenda. Nejzkušenější a nejchytřejší klasikář současnosti. Philippe Gilbert dokázal něco, čemu už skoro nikdo nevěřil. Vyhrál Paříž - Roubaix, závod, který mu nikdy nešel a čtvrtý monument z pěti. Teď už zase celý rok nemusí vyhrát nic, ale příští rok očekávejte drtivý nástup na Poggiu ve snaze vyhrát Sanremo.    


Alberto Bettiol

Má prý radši těstoviny od maminky, než tvrdý trénink, ale stačí trocha motivace a zlehka si dojede pro triumf v nejtěžší klasice Kolem Flander. Alberto Bettiol je obrovský talent a na Ronde byl úžasně silný. Na rozhodujícím hellingu Oude Kwaremont utrhl bez problémů všechny slavnější soupeře a dokázal, že italská klasikářská škola není mrtvá.


Zdeněk Štybar

Nejlepší jaro v životě má za sebou Zdeněk Štybar. Dvě velká vítězství na Omloop Het Nieuwsblad a E3 Harelbeke jsou víc než druhé místo na Paříž - Roubaix. Štybar byl od února skvělý, dokonale využíval týmové taktiky sestavy Deceuninck - Quick-Step a velkou měrou se podílel na dominanci belgického celku. Monumenty mu nevyšly, ale příklad Philippa Gilberta mu dává naději do dalších let. Ještě má čas.  


Alexander Kristoff

Nikdo nemá tak drtivý finiš po 250 kilometrech závodění, jako Alexander Kristoff. Norský klasikář a sprinter vyhrál Gent - Wevelgem a skončil třetí na Kolem Flander a dokázal, že v žádném případě není za zenitem. Ve skutečnosti není na světě moc spolehlivějších cyklistů, Kristoff každý rok vyhraje několik závodů a většinou velmi prestižních. 


Nils Politt

I Katusha Alpecin má naději. Nejslabší WorldTour tým se sice utápí v průměrných výsledcích a nevítězí, ale aspoň má Nilse Politta. Německý dlouhán zazářil na Kolem Flander (5.) a především na Paříž - Roubaix, kde celý den tvořil závod a stačil mu jen Philippe Gilbert. Velké vítězství je na cestě, ale bude kvůli tomu muset přestoupit?     


Poražení 

Alejandro Valverde

Prokletí duhového dresu je zpět. Alejandro Valverde míval v předchozích letech na konci dubna kolem deseti vítězství na kontě, letos má jedno. Vzdal Lutych, nevešel se do první desítky na Valonském šípu, na Amstelu nestačil. Pozitivní bylo jen Sanremo (8.). Ztratil motivaci?      


Greg Van Avermaet

Těžko se prát s přesilou silnějších týmů, ale Greg Van Avermaet udělal letos spoustu chyb. Na Omloopu začal spurtovat brzo, na Kolem Flander nestačil na Alberta Bettiola, na Paříž - Roubaix si nechal ujet několik velkých soupeřů v okamžiku, kdy měl reagovat. Na Amstelu nestačil a na Lutychu spadl. Van Avermaet je vynikající závodník, jeden z nejaktivnějších a nejbojovnějších, ale letos prostě nic nevyšlo.    


Peter Sagan

Slovenský mistr by se možná mohl dohodnout s Alejandrem Valverdem a vzít si zpět duhový trikot, protože bez něj to není ono. Peter Sagan se trápí od pádu na loňské Tour de France a nikdo moc nechápe proč. Na ztrátu motivace to nevypadá, protože bojoval na všech velkých závodech jako lev. Doufejme, že bude bojovat dál a opět dokáže, jak mimořádným cyklistou je.      


Daniel Martin 

Omezit jarní sezónu klasik na pouhé dva závody možná není nejlepší plán. Dan Martin není typický klasikář, ale aspoň Strade Bianche a Amstel Gold Race objet mohl. Místo toho se postavil jen na start Valonského šípu a Lutychu a oba závody vzdal kvůli nemoci. Od dvojnásobného vítěze monumentálních klasik se čeká víc.     


Michal Kwiatkowski

Polský mistr si asi musí přiznat, že Lutych - Bastogne - Lutych mu moc nevyhovuje. Ani nový závěr nepomohl. Od konce loňské sezóny mluvil jen o Lutychu a snaze vyhrát druhý monument v kariéře. Ale blízko nebyl. Dojel na dvanáctém místě daleko za Jakobem Fuglsangem. Tým Sky se na jarních jednorázových závodech trápil už druhý rok za sebou a ani třetí místo na Sanremu to nespraví.  


Michael Valgren

Viděl ho někdo během posledních měsíců?

Foto Sirotti