Vítězové 

Tadej Pogačar 

O tomto není třeba pochybovat. Sám Tadej Pogačar vypadal poslední dva dny Tour de France překvapeně a až vyděšeně z toho, co se mu podařilo. Slovinský cyklista zářil celé tři týdny, vyhrál v prvním týdnu 9. etapu, v druhém týdnu 15. etapu a ve třetím týdnu 20. etapu. V porovnání s Primožem Rogličem se zlepšoval, zatímco jeho krajan byl ve špičkové formě už v srpnu na Tour de l´Ain a Dauphiné, Pogačar se do skvělé formy dostal až během Tour. A vyplatilo se mu to. V závěru byl čerstvější. 

Vyhrát Tour de France v tak nízkém věku je těžko uvěřitelné a vyhrát při debutu je výjimečné. Dokázali to nejlepší závodníci historie - například Fausto Coppi, Jacques Anquetil, Felice Gimondi, Eddy Merckx, Bernard Hinault a Laurent Fignon. A přesně do takové společnosti se Pogačar hodí. Také se může stát jedním z nejlepších cyklistů historie. Má k tomu nakročeno.        

Matxin Joxean Fernandez 

Tadej Pogačar sbírá gratulace a uznání, ale nebyl na to sám. Pomohla mu spousta lidí. I když sestava UAE Emirates na letošní Tour de France nebyla zrovna nejsilnější a občas si v závodě musel poradit sám, vždy cítil podporu týmu. Pogačarovo vítězství je životním triumfem Matxina Joxeana Fernandeze, ředitele týmu UAE Emirates. Tento zkušený manažer je zejména vyhlášeným lovcem talentů a už dávno dobře poznal, co se v Pogačarovi skrývá. Smlouvu mu nabídl už v prvním roce mezi muži. Pogačar zůstal ještě rok v kategorii U23 a nic neuspíšil. Po přestupu mezi profesionály dostal důvěru a mohl vést tým UAE Emirates na menších závodech a také na Vueltě.    

Za úspěchem Tadeje Pogačara na Tour stojí více lidí, například sportovní ředitel a trenér Allan Peiper a další. Ale právě Matxin je symbolem celého týmu a postupně buduje z celku UAE Emirates mimořádně silnou sestavu, která chce být nejlepší na světě a k tomu potřebuje ty největší talenty. A vytipovat talent Fernandez nepochybně umí. Že se arabský celek navazující na tým Lampre dostane na samotný vrchol už takto brzo, to asi nikdo nečekal. Ale není pochyb o tom, že je to cesta správná.     

Richie Porte

Tolikrát se jezdí na Tour de France s ambicemi na celkové pořadí, až se to jednou podaří. Úspěch Richieho Porta přišel vlastně už nečekaně. Ve 35 letech se dostal na pařížské pódium, při nejspíš posledním pokusu své kariéry, protože se proslýchá, že od příštího roku se vrátí do Ineos Grenadiers, kde bude jen stěží lídrem na Tour de France. Porte se odměnil týmu Trek - Segafredo za důvěru a tento úspěch si nepochybně zaslouží.   

Sunweb 

Všichni se divili, když tým Sunweb oznámil závodní program Michaela Matthewse po závodní pauze. Nikdo se nedivil, když Matthews oznámil odchod ze Sunwebu rok před uplynutím smlouvy. Jenže jak se ukázalo, nevzít australského sprintera a klasikáře na Tour de France byla správná myšlenka. Mladý celek bez velkých hvězd byl hladový po úspěchu a taky dostatečně drzý. Nakonec jsou z toho tři etapová vítězství. Získal si sympatie fanoušků, ale rozhodně ne soupeřů, protože jezdci německého týmu hodně útočili, ale tahat v úniku nechtěli, což bylo zřejmé už ve druhé etapě v případě Marca Hirschiho, na kterého si stěžoval Julian Alaphilippe, poté také při druhém vítězství Sørena Kragha, kdy si zanadával Matteo Trentin a neochotu spolupracovat zmínil i Michal Kwiatkowski po dojezdu 18. etapy.   

Ale to už není důležité, protože Sunweb má v kapse tři etapová vítězství a červené číslo Marca Hirschiho pro nejaktivnějšího závodníka celé Tour. Tour skončila úspěchem, přesto se mluví o předčasném odchodu Hirschiho někam, kde dostane více peněz. A Sunweb bude muset opět hledat nové talenty.  

Sam Bennett 

Z každého vítězství Sama Bennetta a z každého bodu v boji o zelený dres by měl dostat polovinu Michael Mørkøv. Zkušený Dán byl pravou rukou irského sprintera a pomohl mu splnit si sen. Ale i Bennett do toho musel dát vše. A neměl to vůbec snadné. Za každou cenu chtěl navázat na historické úspěchy týmu Deceuninck - Quick-step v hromadných dojezdech a už byl hodně nervózní. Ale po vítězství v 10. etapě to z něj všechno spadlo. Přidal ještě zelený dres, zcela zasloužený a také vítězství v Paříži.    

Wout van Aert 

Tadej Pogačar momentálně zastiňuje všechny ostatní cyklisty, ale na výkony Wouta van Aerta by se nemělo zapomenout. Ve volných chvílích vyhrál dvě náročné etapy ve spurtu a po zbytek závodu byl nejlepším domestikem Tour. Extrémně silný byl na rovině a šokoval v kopcích. Teď svou formu a výkonnost musí prodat na světovém šampionátu a dlážděných klasikách.    

Primož Roglič 

Po sobotní časovce spadl Primož Roglič do kolonky poražených, ale rychle se z ní zase dostal díky svému přístupu a charakteru. Pro suverénního lídra Tour musela být porážka na La Planche des Belles Filles zdrcujícím zklámáním. Přesto hned vstal a šel pogratulovat svému krajanovi a kamarádovi. "Ještě to opláču, ve skutečnosti už jsem brečel," přiznal na tiskové konferenci po 20. etapě. Druhý den se ale opět usmíval a slavil třetí pódiové umístění na závodech Grand Tours za sebou. Roglič celému světu ukázal, že je normální být zklamaný, ale také jde jenom o sport. 


Poražení 

Jumbo - Visma

Ineos je poražen, přesto to nestačí. Jumbo - Visma si na triumf na Tour musí ještě počkat. Nestačil jim ani jednoznačně nejlepší kolektiv. Ve sportu rozhodují individuality a talent Tadeje Pogačara zastínil týmovou práci nizozemské sestavy. Jumbo bylo velmi silné, podobně jako tým Sky v nejlepších letech. Ale chyběl poslední dílek skládačky, lídr kvalit Chrise Frooma. Sky v minulosti dominoval horským etapám, ale také měl Frooma, který v horských dojezdech dokázal všem ujet a postupně sbíral náskok. To Roglič nedokázal, pouze reagoval na útoky ostatních a 57 sekund před časovkou se Jumbu zdálo jako dostatečně velký náskok. Neodhodlali se k velkému útoku a nedokázali zlomit Tadeje Pogačara. Byli příliš konzervativní a opatrní. Ale dá se jim to vyčítat? Skoro všichni si už mysleli, že vítězství mají v kapse.         

Egan Bernal

Od začátku odložené sezóny nešlo nic podle plánu. Egan Bernal se trápí a není vůbec jasné proč. Je ale jasné, že nahradit spolehlivého Chrise Frooma bude extrémně těžké. Málokdo snese takový tlak jako sedminásobný vítěz Grand Tours. Bernal si musí odpočinout a možná vyzkoušet jiné cíle, třeba Giro a Vueltu. Což ostatně sám chtěl už před letošní sezónou, ale Ineos mu to zatrhl. 

Thibaut Pinot 

Na výpadky Thibauta Pinota už jsme si zvykli. Francouz je mezi fanoušky populární, ale ve skutečnosti to letos opět nezvládl. Tým Groupama - FDJ přitom spoléhal jen na něj a kvůli jeho ambicím v celkovém pořadí se do výběru nedostal Arnaud Démare. Po loňském zklámání se rozhodl soustředit jen na Tour a nebylo to dobré rozhodnutí. Pinot je výborný závodník, ale neprospívá mu myslet jen na Tour. Vítězství na menších závodech by mu mohlo dodat potřebné sebevědomí.    

Nairo Quintana 

Ani přestup nakonec nepomohl. Nairo Quintana patří ke nejlepším specialistům na etapové závody v posledních deseti letech, ale na Tour už nestačí. Několik let po sobě je to to samé. Nejdříve hodně nadějí a poté několik špatných dní v horách. Je načase soustředit se na týdenní etapáky.     

Peter Sagan

Peter Sagan je stále velmi mladý, letos oslavil 30. narozeniny. Ale jak dlouho se sportovec dokáže udržet na vrcholu? Deset let? Většinou je to kratší dobu. Sagan vítězí na nejvyšší úrovni od roku 2010 a letos je na tom asi nejhůře od začátku profesionální kariéry. Tour se nepovedla, ale je třeba ocenit, že bojoval do posledního dne. Vše by spravilo vítězství v etapě na Giro d´Italia, kam se chystá poprvé v životě. A možná i vítězství v bodovací soutěži.       

Týmy v ohrožení 

Týmům CCC a NTT hrozí zánik, ale na Tour de France nepředvedly nic. Těžko se teď budou zachraňovat. Oběma celkům chybí pevné vedení a motivace. Bohužel na to doplatili i oba čeští účastníci. Jan Hirt odjel na Tour se zraněnou pravou rukou a bylo to poznat. Roman Kreuziger si plnil týmové povinnosti. Ale shánět nová angažmá pro ně nebude snadné.   

Elia Viviani  

Ano, opravdu startoval. Po přestupu do Cofidisu už ani zdaleka nepřipomíná sprintera, kterým býval.  

Israel Start-Up Nation

Poprvé si vyzkoušeli, jaké to je na Tour de France a zjistili, že to chce velké změny. Bude to za rok s Chrisem Froomem lepší? Pravděpoodbně ano. Pojedou o celkové vítězství? Ne.